Служебното правителство дарява още „излишно” военно оборудване на Украйна

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и американският му колега Лойд Остин в централата на НАТО в Брюксел, снимка: МО

Автор:
Обективно

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че България ще предостави „още излишно военно оборудване“ на Украйна след заседание в централата на НАТО в Брюксел

“В понеделник ще утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време или за военновременните формирования”, каза той.

“България има решение на Народното събрание, служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна. Имаме яснота какво допълнително може да допринесем”, каза Запрянов.

„Продължаваме да помагаме с излишни за Българската армия въоръжение и техника. За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна“, каза служебният министър.

„Помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава“, заяви Запрянов.

Тази година България увеличи разходите за отбрана и те вече надвишават 2% от БВП, съобщават от министерството на отбраната. Това беше едно от исканията на НАТО към България и останалите страни членки.

Министрите на отбраната на НАТО на днешната среща в Брюксел не успяха да постигнат съгласие по предложението на ръководството на Алианса за отпускане на 40 милиарда евро годишно за отбраната на Украйна, според изявление на генералния секретар Йенс Столтенберг. Италианският военен министър заяви, че страната му не е съгласна да поема подобни задължения.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Служебното правителство дарява още „излишно” военно оборудване на Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!