ИЗВЪНРЕДНО! Путин даде САМО две условия за незабавен мир с Украйна!

Би Нюз, epicenter.bg

Русия ще прекрати огъня и ще започне преговори, ако украинската армия се оттегли от четирите окупирани украински области, които бяха обявени за руска територия, и ако Киев се откаже от амбициите си за членство в НАТО. Това предложението не за примирие, а за пълно спиране на конфликта в Украйна.

Това заяви руският президент Владимир Путин в безпрецедентна реч във Външното министерство в Москва с неговото ръководство.

Има и трето условие, но на по-късен етап – отпадане на санкциите срещу Русия. Путин направи офертата само часове преди конференцияра за Украйна в Швейцария.

„Украинските войски трябва да бъдат напълно изтеглени от всички територии на „Донецката народна република“, „Луганската народна република“, Херсонска и Запорожка области. Тогава са възможни преговори“, е заявил Путин .

Той също така е подчертал, че „става дума за територии в техните административни граници, които са съществували към момента на влизането им в Украйна. Освен това Киев трябва да се откаже от намеренията си да се интегрира в НАТО“.

„От наша страна веднага, точно в този момент, ще последва заповед за прекратяване на огъня и започване на преговори“, е уверил Путин.

„Така Украйна трябва да придобие неутрален, необвързан и безядрен статут. Освен това Киев трябва да гарантира спазването на правата и свободите на руските граждани, живеещи в страната“.

Руският президент е подчертал, че „Русия отново прави истинско мирно предложение, но ако Украйна и Западът откажат, тогава отговорността за продължаващия конфликт е единствено тяхна“. За Кремъл войната в Украйна не е конфликт между два народа, а е провокиран от политиката на експанзия на Запада през последните десетилетия.

„След разрешаването на украинската криза“, е добавил Путин, „евразийските страни могат да започнат да създават неделима система за сигурност“.

В отговор на подписаното от САЩ и Украйна 10-годишно споразумение за сигурност, днес държавният глава на Русия Владимир Путин присъства на заседанието на Министерство на външните работи. Той се появява за първи път на срещата от три години насам.

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на бойното поле няма да е в полза за Киев и условията за следващо предложение ще бъдат различни, допълни той.

Ден преди началото на мирна конференция в Швейцария с участието на десетки държави, той каза още, че „евроатлантическата система за сигурност колабира, днес просто не съществува и трябва да бъде създадена наново“. Светът е достигнал точка, от която няма връщане, и западните страни трябва да намерят начин да работят с Русия, допълни той.

Владимир Путин заяви, че е необходимо да започне широко обсъждане на гаранциите за колективна сигурност в Евразия.
„Ние се споразумяхме с колегите от ОНД и приехме съвместен документ за международните отношения в многополюсния свят, поканихме партньорите да говорят по тази тема на други международни площадки в ШОС и БРИКС. Ние сме заинтересовани този диалог да бъде сериозно развит в рамките на стените на ООН“, каза държавният глава на Русия по време на среща с ръководството на руското външно министерство.

Той отбеляза, че Русия постоянно е предлагала конструктивни решения за сигурност на чуждестранни партньори, но всички опити не са намерили отговор.

„Но всичките ни опити, и то многобройни опити, твърде много за изброяване, да вразумим нашите събеседници – обяснения, увещания, предупреждения, молби от наша страна – не намериха никакъв отговор“, каза държавният глава.

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заплаши Путин.

„Егоизмът и лицемерието на западните страни“ доведоха до „опасен обрат на събитията“ и ние се „стигнахме до точка, от която няма връщане“, каза Владимир Путин.
Говорейки на среща с представители на руското външно министерство, лидерът на Кремъл обвини Вашингтон в подкопаване на глобалната сигурност поради излизането му от оръжейните пактове.

Той също така каза, че кражбата на руски активи от страна на Запада „няма да остане ненаказана“.

„Вашингтон едностранно се оттегли от различни договори за контрол на въоръженията“, каза той.
„В крайна сметка егоизмът и лицемерието на западните страни доведоха до опасен обрат на събитията и се доближихме до точка, от която няма връщане назад“, заяви руският президент.

„Те искаха да нанесат стратегическо поражение на Русия въпреки нейните ядрени арсенали, това е целта на западната политика“, каза още Путин..
„Те или не разбират заплахите, които създават, или просто вярват в своята безнаказаност и изключителна природа. И двете могат да доведат до трагедии.“, допълни той.

Поредица от западни нации наскоро се съгласиха, че техните оръжия могат да бъдат използвани за нанасяне на удари в Русия – провокирайки гневни реакции в Москва, припомня Sky News.

И това идва преди срещата на върха в Украйна, която ще се проведе през уикенда.

Около 90 държави и организации са потвърдили участието си в конференцията в Швейцария на 15 и 16 юни, която има за цел да създаде път за мир в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски ще използва разговорите, за да изгради подкрепа за позицията на Украйна по три ключови теми: продоволствена сигурност, ядрена безопасност и освобождаването на всички затворници и депортирани.

Владимир Путин заяви в петък, че в началото на агресията срещу Украйна не е било планирано превземане на Киев, а само да бъдат „подтикнати“ украинците да подпишат мирен договор и изобщо „не е ставало дума за щурм на 3-милионния град“. Но не каза защо не ги е задържал там след това.

В реч във външното министерство той каза още, че преди войната казал на Киев „махайте войските си от Донбас и всичко ще приключи с това, но предложението почти веднага бе отхвърлено“.

Източник: Телеграм, Епицентър

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ИЗВЪНРЕДНО! Путин даде САМО две условия за незабавен мир с Украйна! - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!