Партиен листопад! Популярни муцуни останаха зад борда на новия парламент, семейна драма в ПП-ДБ

Ивайло Мирчев    |    Снимка: БГНЕС

marica.bg

Изборите на 9 юни отвяха от новия парламент някои от най-популярните лица в досегашното Народно събрание. Особено големи са щетите за "Продължаваме промяната-Демократична България", които се смъкнаха от 64 на 39 мандата.

В тяхната група ще липсва Ивайло Мирчев, спряган за наследник на хвърлилия оставка като лидер на "Да, България" Христо Иванов. Той беше водач на листата в Добрич, където десницата не спечели нито един мандат, и заемаше 32-ро място в 23-ти столичен район, откъдето също не получи нищо. 

"Резултатите от изборите са факт. Искам да благодаря на всички, които излязоха и подкрепиха ПП-ДБ. Разбирам и тези над 300 000, които избраха да не отидат до урните. Това е тежка загуба за ПП-ДБ, както и сериозен шамар за отделните партии в коалицията. Много неща ще трябва да променим, за да върнем доверието - както в нас, така и в политическата система като цяло.

Аз бях водач на листата ни в Добрич. Въпреки над 800 преференции (20% от всички гласове) дадени за мен (огромно благодаря на добричлии!) резултатът ни там е слаб и ПП-ДБ няма мандат в Добрич. Затова и няма да съм част от този парламент. Ще продължа с усилията да променим страната, така както го правих години наред и преди да бъда народен представител. Работа има предостатъчно и извън парламента", написа във Фейсбук 44-годишният Мирчев по повод на фиаското.

Председателят на "Волт" Настимир Ананиев, познат като един от основните говорители на ПП, също изпадна от играта след като остана десети в евролистата и осми в столичния 23 МИР като кандидат за Народното събрание.

Партиен листопад! Популярни муцуни останаха зад борда на новия парламент, семейна драма в ПП-ДБ

Мирослав Иванов ще гледа бебето, докато жена му върти политика в парламента

Бившият зам.-председател на парламента Мирослав Иванов (ПП), станал известен повече като съпруг на Лена Бориславова, не успя да вземе мандат нито от Ямбол, където беше първи, нито от столичния 25-и район, където заемаше 15-о място. Утехата е, че жена му все пак става депутат от 24-ти район в столицата след отказа на водача Христо Иванов.

Аут от новата селекция за НС е и Искрен Арабаджиев (ПП), който водеше в Ловеч, където също ПП-ДБ не взима мандат. Без депутатски места десните остават в общо 10 района, заради което от Народното събрание изпадат досегашни видни парламентаристи като Антоанета Цонева (ДБ), която водеше разградската листа, Михал Камбарев (ПП), който беше начело в Смолян, и Илина Мутафчиева (доскоро от "Зелено движение") в Търговище.

Атанас Славов не намери място в новия парламент

Бившият правосъден министър Атанас Славов (ДБ) се състезаваше в Стара Загора, където беше втори, но десните взимат само един мандат, който отива за водача Радослав Рибарски, и така Славов не влиза в парламента. Във Варна, където ПП-ДБ взимат 3 мандата, четвъртата в листата Стела Николова (ДБ) се изкачва нагоре с преференции. Така третият Антон Тонев (ПП) остава без място. Той беше 31-и в листата на столичния 23-ти район, но и там не успява. В Пловдив град ПП-ДБ взимат 3 мандата. Четвъртият в листата Манол Пейков изскочи с преференции втори и така прати зад борда бившия шеф на парламентарната комисия по правни въпроси Стою Стоев.

Румен Гечев падна от два стола на земята

БСП също понесе тежък удар на изборите - падна до 151 хиляди гласа, които свиха мандатите й от 23 през миналата година на 19. Много лош късмет извади бившият министър от кабинета "Виденов" Румен Гечев, който не успя да спечели мандат във Видин. Наред с това като втори в евролистата на БСП беше изместен от Цветелина Пенкова с преференции и е аут и за Брюксел. В Ловеч столетницата остава без мандат и така депутатското си място губи зам.-шефът на партията Ирена Анастасова.

От ИТН депутатското си място ще изгуби Цветан Предов. Той беше водач на листа в Кърджали, втори във Видин, както и 13-и в евролистата на партията, но не успява да влезе никъде. Не печели мандат и сценаристът Филип Станев, който се състезаваше в Ловеч.

В листите на ГЕРБ-СДС има доста размествания заради преференции. Валентин Милушев, който беше 9-и в герберската листа в София област, се издига с лични гласове и така третият - Дамян Маринов, остава без шанс за мандат. Така се размества и хасковската листа, където четвъртият - Иван Минев, печели депутатско място с лични гласове.

В Благоевград цели 5-има кандидати изпреварват с преференции водача на листата - сваления шеф на парламента Росен Желязков, но той си запазва първото място, благодарение на правилото, че водачът получава като собствени гласове всички неотбелязани преференции в бюлетините.

В Пазарджик третият и четвъртият в герберската листа Дафинка Семерджиева и Стефан Мирев изпреварват втория - Валери Вълков, по преференции и заедно с водача Екатерина Захариева си разпределят трите спечелени мандата в района. В пернишката листа предпоследният - Стефан Маринов, измества втория от мястото му - Драгостин Пейчев, и печели мандат. Четвъртият в Пловдив област - Младен Шишков, става трети с преференции и взима мандат вместо Йордан Кръстанов.

Освен преференциите, които действат в полза на избирателите, допълнителни размествания ще причини една друга практика, която обаче е изцяло против избирателите - възможността кандидати да се състезават от два избирателни района. 

Цели 25 кандидати, които са спечелили мандати в две листи, сега трябва да се определят откъде ще влязат. Когато го направят, те ще освободят място за следващия в листата, от която са се отказали. 

Николай Денков поведе две листи и стана герой на най-скандалния билборд в кампанията

В списъка на политиците с два района влизат Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Богдан Богданов и Мартин Димитров от ПП-ДБ; Бойко Борисов, Георги Георгиев, Делян Добрев и Тома Биков от ГЕРБ-СДС; Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и Йордан Цонев от ДПС; Костадин Костадинов, Ивелин Първанов, Петър Петров и Цончо Ганев от "Възраждане"; Борислав Гуцанов, Георги Свиленски, Драгомир Стойнев и Корнелия Нинова от БСП; Станислав Балабанов, Силви Кирилов, Тошко Йорданов и Драгомир Петров от ИТН; Николай Марков от "Величие".

Всички те имат срок до днес да обявят от кой район избират да станат депутати. В случай че кандидатът не подаде писмено заявление в законовия срок, Централната избирателна комисия го обявява за избран за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Партиен листопад! Популярни муцуни останаха зад борда на нов...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!