Не всеки иска да бъде депутат - защо знакови лица отказват да влязат в НС?

Автор: Тодор Беленски, flagman.bg

Отказалите са не са малко,  но по различни причини

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 50-ото Народно събрание. Това се случва за пореден път, като участието му в изборите остава символично.Постъпило е подобно заявление к от Николай Тонев Колев от ДПС с искане да не бъде обявен за избран за народен представител.

ЦИК заличава и Иса Емин Бесоолу, както и Николай Неделчев Юруков, които също са от листата на ДПС. В родния парламент няма да влязат също  Христо Христов Петров от "Продължаваме Промяната - Демократична България", от Ивайло Ванев Вълчев от партия "Има такъв народ", от Кристиан Иванов Вигенин от коалиция "БСП за България", от Станислав Добринов Стоянов от партия "Възраждане" , но те ще станат част от Европейския парламент.

Интересното е, че в Народното събрание отказа да влезе и предприемачът и основател на партия "Величие" Ивелин Михайлов, който обаче изобщи не се яви на изборна позиция. Той изразява мнение, че като част от законодателната власт ще бъде ограничен в способността си да реализира идеите и проектите си по начина, по който го прави сега. Ивелин Михайлов често подчертава значението на пряката комуникация и взаимодействие с хората.

Интересна е мотивацията на Слави Трифонов многократно да отказва да стане депутат. Тя може да се разгледа в няколко аспекта. Той изразява публично своето недоволство от политическата система в България и политическата класа. Отказът му да стане депутат може да се възприеме като символичен жест, който има за цел да покаже, че той не иска да бъде част от системата, която критикува. Той се стреми да поддържа имиджа си на аутсайдер и реформатор, който стои над традиционната политика.

Трифонов предпочита да управлява партията си и да оказва влияние като лидер, който е извън законодателната власт. Това му позволява да действа по-свободно и да фокусира вниманието си върху стратегическото развитие на партията и политическата кампания. Той често е посочвал, че може да бъде по-полезен за своята партия и за страната, ако остане извън парламента и ръководи от по-широка перспектива.

Понякога се спекулира и за здравословни причини, които могат да му пречат да изпълнява ролята на депутат. Въпреки че тази тема не е детайлно коментирана от него, тя често е била дискутирана в медиите и общественото пространство.

Освен това, като дългогодишен телевизионен водещ, Трифонов е свикнал да работи в медийна среда, която му позволява да комуникира директно с публиката. Това му дава платформа за изразяване на мнения и позиции, която е по-широка и по-достъпна в сравнение с парламентарната трибуна.

Решението на Слави Трифонов да не става депутат е резултат от съвкупност от лични и стратегически съображения. То е част от неговия политически стил и визия за ролята на лидера в контекста на съвременната българска политика.

Така или иначе трябва да се признае фактът, че поради една или друга причина, не всеки иска да бъде депутат в българкия парламент.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Не всеки иска да бъде депутат - защо знакови лица отказват да влязат в НС?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!