Ядрени подводници на Русия и САЩ са в Куба по едно и също време

USS Helena, снимка: ВМС на САЩ

Автор: Обективно

Ядрена атакуваща подводница на Военноморските сили (ВМС) на САЩ пристигна в Куба в четвъртък, съобщи Пентагонът. В Куба преди дни пристигна и ядрена подводница на Русия.

Южното командване на САЩ заяви, че атакуващата подводница USS Helena в момента е в залива Гуантанамо като част от рутинно посещение на пристанището, докато провежда „мисия за глобална морска сигурност и национална отбрана“ през зоната на отговорност на Южното командване.

„Местоположението и транзитът на плавателния съд бяха предварително планирани“, се казва в изявление на американската армия.

Helena е подводница от клас „Лос Анджелис“, ядрени подводници, които съставляват гръбнака на подводниците на ВМС на САЩ. Пусната е в експлоатация в края на 80-те години на миналия век и може да бъде въоръжена с торпеда, крилати ракети Tomahawk за наземно нападение и противокорабни ракети Harpoon.

Междувременно, на 800 км от другата страна на Куба, във водите близо до Хавана, е флотилия от руски военни кораби, които пристигнаха тази седмица преди морските учения на Карибите. Един от тях е „Казан“, подводница с ядрени ракети от клас „Ясен“.

„Американски и други западни служители отдавна изразяват загриженост относно подводниците от клас „Ясен“ като „Казан“ поради техните способности за ядрен удар и стелт“, коментира Business Insider. Тези плавателни съдове са сравнително нови – първият в класа беше въведен в експлоатация преди малко повече от 10 години – и те могат да бъдат тежко въоръжени за извършване на атаки срещу цели на сушата и в морето.

Говорител на Южното командване на САЩ съобщи, че пристигането на Helena в Куба не е пряк отговор на руските военни кораби. „Дейностите на Русия не представляват заплаха или безпокойство за Съединените щати и ние не виждаме причина да променяме предварително планираните, рутинни дейности в отговор на руската активност в региона“, според американското Южно командване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече посещението „нормална практика“ и каза, че Москва не вижда причина за безпокойство. Визитата идва на фона на повишено напрежение между Вашингтон и Москва заради войната в Украйна. САЩ наскоро премахнаха някои ограничения за украинците, позволявайки на Киев да извършва удари по територията на Русия с американски оръжия.

Сабрина Сингх, заместник-говорител на Пентагона, заяви, че САЩ са следили движението на руските военноморски сили и описа посещението в пристанището като „рутинно“, което не е изненада.

„Винаги непрекъснато ще наблюдаваме всички чуждестранни кораби, опериращи в близост до териториалните води на САЩ“, каза Сингх на брифинг в сряда. „Ние, разбира се, го приемаме сериозно, но тези учения не представляват заплаха за Съединените щати“, според зам.-говорителя на Пентагона.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ядрени подводници на Русия и САЩ са в Куба по едно и също време

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!