Невероятно постижение: САЩ създадоха ядрена батерия с впечатляваща ефективност

Даниел Десподов, kaldata.com

Базираната в Калифорния компания Infinity Power съобщи, че успешно е разработила изключително мощна и дълготрайна атомна батерия, която използва електрохимично преобразуване на радиоизотопната енергия. Общата ефективност на атомния източник на енергия надхвърля 60%, докато ефективността на всички досега разработени атомни батерии е в рамките на един процент. Това ще отвори нова глава в системите за ядрена енергия, уверен е разработчикът и споделя за подкрепата на американските власти.

„В сравнение с други методи за преобразуване на радиоизотопната енергия с ниска ефективност (<10%) това е най-високото ниво на обща ефективност, постигано някога“, се казва в прессъобщение на компанията. – Това показва, че предстоящото търговско пускане на следващото поколение радиоизотопни захранващи устройства дава големи надежди.“

Новото изотопно захранване е разработено с подкрепата на Министерството на енергетиката на САЩ. Устройството може да бъде мащабирано от мощност от нановат до киловат, като захранва най-широк спектър от електроника – от медицински устройства, имплантирани в човешкото тяло, до захранване на отдалечени бази, включително космически.

Високата ефективност на преобразуване на разпада на изотопа в електрическа енергия означава, че ще е необходим по-малко радиоактивен материал и изборът му не е толкова ограничен, както при днешните полупроводникови захранвания с радиоизотопи. „Малко устройство във формата на монета може да осигури десетки миливатчаса енергия в продължение на 100 години„, твърди разработчикът. Това е два порядъка повече енергия от ядрената батерия с подобни размери на Китай, представена в началото на 2024 г.

„Целите ни са да допринесем за успешното лансиране на това откритие, както и да поставим началото на нова глава в историята на революционните решения за съхранение на атомна енергия“,

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Невероятно постижение: САЩ създадоха ядрена батерия с впечатляваща ефективност - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!