БРИКС ще пусне собствена разчетна валута

Автор:Обективно

Под егидата на Международния изследователски институт за управленски проблеми се разработва децентрализирана платежна система „Юнит“ със собствена платежна единица UNT, която ще реши проблема с трансграничните плащания под санкции, съобщи ръководителят на проекта Алексей Суботин, цитиран от Finmarket.

Проектът е подкрепен от ръководството на Новата банка за развитие (международна финансова организация, създадена от страните членки на БРИКС) и Консултативния съвет на БРИКС, се казва в презентацията на проекта. Засега това е само концепция, но вече е идентифициран кръг от потенциални технологични партньори в Русия и други държави и се води активен диалог с регулаторите в различни страни, каза Суботин.

„Юнит“ има фрактална структура с точки за достъп, обединени от блокчейн платформа. Софтуерът на платформата се разработва така, че всеки оторизиран възел да може да издава UNT платежни единици. Те ще могат да се използват като разчетно средство (например при договаряне на цената на продукт), да се използват при водене на отчет на насрещни задължения, както и да обслужват самите транзакции.

Предполага се, че 1 UNT ще се измерва в златен еквивалент, обвързан с 1 г злато, но кошницата му ще се състои от няколко компонента: 0,4 г физическо злато, останалото – наполовина във всеки две валути на страните от БРИКС. UNT не е криптовалута, защото за разлика от нея стойността й е обвързана с реални активи, подчерта Суботин.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: БРИКС ще пусне собствена разчетна валута

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!