Добрата новина: Влизаме в Шенген и по суша до края на годината

marica.bg

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес очакване до края на годината да има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. Тя говори пред журналисти в Люксембург, където започва двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

България и Румъния са в Шенген, остава само да премахнем проверките по вътрешните (сухопътни) граници. Предвиждам това да стане тази година, каза Йохансон.

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден посочи, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки. Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници, каза тя. Работим, надявам се да постигнем напредък, добави министърът в отговор на въпрос за очакването на София и Букурещ, и съпротивата на Виена. През декември миналата година Австрия бе единствената страна в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските шенгенски граници.

Белгийският държавен секретар за убежището и миграцията Никол де Мур отбеляза, че днес започва последното заседание на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието в рамките на председателството на нейната страна на Съвета на ЕС. Тя добави, че министрите ще обсъдят бъдещето на визовата политика на фона на отчетените злоупотреби и изрази очакване да бъде одобрено предложението на Европейската комисия за удължаване на закрилата за украинските бежанци.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Добрата новина: Влизаме в Шенген и по суша до края на година...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!