Звучният шамар на суверена

Павел Кръстев, Новини Стандарт

ДПС начело с Делян Пеевски отбеляза победа на нормалността над черния политически пиар

„Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време“.

Прав е бил американският президент Ейбрахам Линкълн. И днес преструващите се на евроатлантици „умни и красиви“ ПП-ДБ разбират най-силно какво означават думите му. Два дни след вота 2 в 1 на 9 юни е ясно едно – най-големите губещи са „спасителите“ от жълтопаветния протестариат. Създадена като политически стартъп от бизнесмена олигарх Иво Прокопиев с единствената цел да овладеят властови и финансов държавен ресурс, днес коалицията ПП-ДБ достигна до естественото си развитие. За една година загуби близо 50% от подкрепата на суверена. Защо?

Защото никой не обича да бъде лъган – нагло, безочливо и безсрамно. Лидерите на олигархичната коалиция 3 години сменяха партийната боя, ориентацията си и приоритети си. Сменяха врагове и партньори, обещания и цели и най-важното – не изпълниха нито едно от нещата, за които говореха. Докато по време на тяхното управление хората заживяха все по-зле, инфлацията растеше, показателите за Шенген и Еврозоната отиваха към дъното. И колкото и да се опитваха да хипнотизират народа, че усещането му за безпрецедентна криза не е вярно, тази последна тяхна лъжа не успя да хване вяра. И суверенът ги наказа.

На другият полюс е ДПС, начело с Делян Пеевски. За последните 10 месеца младият лидер на движението показа политическото мъжество – и в парламента и сред хората. Не заложи на черен пиар и грозни политически закани, а на кампания сред хората и най-вече – чуваемост за проблемите им. А те пък показаха, че вярват на политика и заявените от него приоритети и превърнаха с гласа си ДПС в единствената печеливша партия на тези избори. Партия, която не просто увеличава влиянието си в парламента с близо 10 депутата, а и е единствената, която реално качва подкрепата си с близо 20 000 гласа. В сравнение с ДПС коалицията ПП-ДБ е загубила над 300 000 гласа от миналите парламентарни избори на 2 април 2023 г. 

А това е победа. Победа на нормалността над черните кампании и задкулисните номера. Победа на реалния евроатлантизъм и държавническо мислене над фалшивите маски на про-европейци на ПП-ДБ. Победа на реалната грижа за хората и решаването на проблемите сега и веднага над голите обещания и стъкмистиката, зад която Кирил, Асен и Христо криеха политическите си неуспехи.

Защото в последните 10 месеца управлението на държавата се крепеше именно на политическата далновидност на Пеевски и умението му да е медиатор в сложни политически конфигурации, но и да заема и отстоява категорично политическата си позиция за евроатлантическа насоченост на страната и пълно прочистване на руското влияние у нас. 

Точно затова лидерът на ДПС получава все по-широка обществена и политическа подкрепа. Заради ясното си говорене и последователна позиция. Междувременно Пеевски се налагаше да бъде и медиатор в сложните некоалиционни отношения, които ПП-ДБ имаше с партньорите си в „сглобката“ в лицето на ГЕРБ-СДС. С помощта на лидера на ДПС много от значимите теми като съдебна реформа и конституционни промени стигнаха до пленарната зала на 49-тото Народно събрание.

Пеевски успя да покаже публично какво означава да се работи в полза на хората. Така само в рамките на късия живот на 49-тото НС той успя да се превърне във водещата фигура и за решаването на редица социални и обществени проблеми, пред които другите (от редиците на управляващите) се гънеха без успех. От решаването на проблемите на енергетици и земеделци до пенсионните промени – Пеевски и воденото от него ДПС бяха в основата на всяко едно работещо решение на 49-тото НС.

Затова днес хората категорично казаха на кого имат доверие – на Делян Пеевски, който очевидно няма проблем да назовава нещата с истинските им имена и да говори открито за всичко, случвало се по кабинетите на властта и какво трябва или не трябва да се случи. Човекът, който знае много добре как функционира държавата и още по- важно – как да функционира в полза на хората. И резултатът от всичко това се видя на последните избори. А оставката на Христо Иванов е най-малкото последствие, което трябва да се понесе за провала на упражнявания от целия управленски елит на ПП-ДБ черен политически пиар. Помним истеричния призив на Иванов „Нито глас за Пеевски“, който днес, на фона на изборните резултати, звучи почти комично. А ПП-ДБ и Христо Иванов го разбраха, но по трудния начин. Защото за една политическа формация няма по-звучен шамар от този, който може да ти удари суверенът. И който не го е разбрал, винаги е отпадал от дневния ред на обществото. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Звучният шамар на суверена - Политика — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!