Бъдещето на обажданията: Шефът на Nokia проведе първия в света телефонен разговор с „3D потапящ“ звук

Емил Василев, kaldata.com

Телекомуникационната и технологична компания Nokia обяви голям пробив в технологията за гласова комуникация.

Компанията обяви, че е осъществила първото в света клетъчно повикване, използвайки новия кодек за „Потапящи гласови и аудио услуги“.

Според компанията, кодекът позволява на потребителите да чуват обажданията в 3D пространствен звук в реално време, вместо днешното монофонично изживяване при гласови обаждания от смартфони.

Сегашните разговори със смартфони са монофонични, което компресира аудиоелементите заедно и звучат по-плоски и по-малко детайлни. Тази нова технология обаче ще осигури 3D аудио, при което обаждащият се ще чува всичко така, сякаш е там заедно с другия човек.

Пека Лундмарк, президент и главен изпълнителен директор на Nokia проведе първия аудио и видео разговор на живо със Стефан Линдстрьом, посланик на Финландия по въпросите на цифровизацията и новите технологии.

Разговорът беше осъществен благодарение на новата кодек технология IVAS, която е част от предстоящия стандарт 5G Advanced.

Технологията на IVAS кодека дава възможност за пространствен звук на живо във всички свързани устройства като смартфони, таблети или персонални компютри, предлагайки реално взаимодействие с 3D звук, се посочва в прессъобщение на компанията.

В съобщението се допълва, че това е най-големият скок напред в преживяването на гласови разговори на живо от въвеждането на монофоничния телефонен звук, използван днес в смартфоните и персоналните компютри.

Демонстрирахме бъдещето на гласовите разговори. Тази новаторска аудиотехнология ви пренася в обкръжението на обаждащия се, създавайки пространствено и значително подобрено изживяване при провеждане на гласови и видео разговори. Това предлага значителни ползи за корпоративни и индустриални приложения.“

каза Лундмарк

IVAS е разработен от консорциум от 13 компании. Nokia е разработила специфичния за смартфоните формат за стандарта IVAS и като цяло е водеща в усилията за стандартизация.

Нововъведението може да послужи и като ключ към осигуряване на оперативна съвместимост между операторите, производителите на чипсети и смартфони, което ще направи пространствената комуникация достъпна за всички.

В съобщението се споменава още, че Nokia е успяла успешно да демонстрира технологията IVAS в разговор в реално време, въпреки че технологията все още не е внедрена в мобилните мрежи.

При този първи разговор в реално време е използвана патентованата технология на Nokia Immersive Voice, за да се постигне изживяването в публична 5G мрежа.

„Технологията за потапяне в комуникациите също така ще изведе XR и взаимодействието в метавселената на следващо ниво.“

заяви Стефан Линдстрьом, посланик на Финландия по въпросите на цифровизацията и новите технологии

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Бъдещето на обажданията: Шефът на Nokia проведе първия в света телефонен разговор с "3D потапящ" звук - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!