Проект „Захир“: Три града в България минават на водород

Водородна централа, снимка: HDR

Автор:Обективно

Три града в България – Стара Загора, Карлово и Кюстендил – са включени в проект за създаване на „водородни долини“. Тези три града ще минат на енергия от водород съгласно проекта „Захир“. Той има дори още по-амбициозен план – да обхване осем общини в страната.

„За целта е необходимо да се обсъди и гласува от Общинския съвет решение на урбанизирана територия да се изгради фотоволтаичен парк, който да произвежда зелен водород“, заяви кметът на общината Огнян Атанасов, цитиран от БНР. С водород ще се захранват водородни превозни средства, използвани от общинското предприятие „Чистота“, за социални услуги и от администрацията, които ще бъдат купени по проекта.

„Координатор на „Захир“ е Тракийският университет, а общината в Кюстендил има покана да се включи в него. Количеството, предвидено за Кюстендил, е 400 кг водород на денонощие“, каза Атанасов. Стойността на проекта „Захир“ се очаква да е 32 милиона лева. Той е част от „зелените“ политики на ЕС за „декарбонизация“ на икономиката на страните членки с цел намаляване на въглеродните емисии, които според Брюксел са виновни за климатичните промени.

Докато Брюксел ни натиска да минем на енергия от водород, в същото време получава колосалната сума от 75,7 млн. евро годишно от водородното лоби, показва проверка на Обективно.БГ в регистъра за лобизъм на ЕС.

Брюксел рекламира водорода като чудото, което ще излекува нашата зависимост от изкопаеми горива. Истината е по-различна: водородът рискува да разшири използването на изкопаеми горива. Нови инфографики от Corporate Europe Observatory и WeSmellGas разкриват тъмната страна на водородната лудост в ЕС – и интереса на корпоративните гиганти, които я движат.

В резултат на огромните лобистки усилия на водородното лоби ЕС превърна водорода в крайъгълен камък на своите политики, изразходвайки милиарди евро публични средства за стимулиране на сектора. От водородната стратегия на ЕС за 2020 г., която даде тласък към водород в Европа, до бума на субсидиите(включително т.нар. средства за възстановяване), водородното лоби реализира големи печалби.

Преди месеци Обективно.БГ съобщи, че бързането на кабинета „Денков“ да затвори въглищните централи не беше само по искане на ЕК. Управляващите планират да превърнат енергийния комплекс „Марица Изток“ във „Водородна долина bLion” в проект на стойност 30 млрд. лв. За целта „Марица Изток“ трябва да бъде затворена по-бързо, за да може да почне и изграждането на водородна централа на нейно място.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Проект „Захир“: Три града в България минават на водород

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!