2000 евро глоба за работник при температура над 40 градуса в Гърция

Автор: Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

При температура равна или по-висока от 40 градуса по Целзий се спират всички работни дейности на открито в Гърция, като технически и строителни проекти и обекти, дистрибуция и транспорт на продукти и дейности с двуколесно превозно средство (доставка) и др.

При неспазване на задълженията по тази разпоредба се налага парична глоба от 2000 евро за работник от Инспекцията по труда.

Министерството на труда и социалното осигуряване издаде циркулярно писмо със строга препоръка към работодателите да спазват горепосочените мерки. 

Според циркуляра (прот. № 34666) на Министерството на труда и социалното осигуряване „Предотвратяване термичен стрес на работещите“, се предвижда задължително спиране на работа за физически труд, извършван на открито в сряда 12 юни и четвъртък, 13 юни от 12.00 до 17.00 ч. поради високите температури. 

Поради високите температури, работещите в държавния сектор ще работят дистанционно до четвъртък.

Както се посочва в съобщение на МВР, предвиждат се мерки за защита на здравето на държавните служители, независимо дали принадлежат към уязвими групи или не.

От 12:00 до 17:00 часа се забраняват работата на открито и разходките. Много от училищата в област Атика и страната остават затворени.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 2000 евро глоба за работник при температура над 40 градуса в Гърция - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!