Ето как да се справим с кошмарите

Retro.bg

Кошмарите могат да бъдат стресиращи и да нарушат спокойния сън, а хората да се чувстват тревожни и неспокойни. Въпреки това има ефективни начини за справяне с кошмарите и облекчаване на тяхното въздействие, като се насърчава по-добър сън и психическо благополучие.

Създаването на успокояваща рутина преди лягане може да даде сигнал на тялото и ума ви, че е време да се отпуснете. Включете се в дейности, които насърчават релаксацията, като четене на успокояваща книга, практикуване на медитация за осъзнатост или вземане на топла вана. С последователното спазване на такава програма преди лягане помагате на мозъка си да премине в по-спокойно състояние, което намалява вероятността от кошмари.

Кошмарите често се проявяват като отражение на неразрешен стрес или тревожност. Идентифицирането и преодоляването на основните причини за тези емоции може значително да намали честотата на кошмарите. Техники като водене на дневник, разговор с терапевт или практикуване на упражнения за намаляване на стреса като йога или дълбоко дишане могат да бъдат полезни.

Удобната и сигурна среда за сън може да допринесе за по-спокойна нощ. Поддържайте спалнята тъмна, тиха и хладна. Помислете за инвестиране в удобен матрак и възглавници. Елиминирайте потенциалните източници на смущения, като например електронните устройства, излъчващи синя светлина, която може да попречи на производството на хормони, предизвикващи сън.

Ако кошмарите продължават и оказват значително влияние върху ежедневието ви, е необходимо да потърсите професионална помощ. Специалист по психично здраве като терапевт или консултант може да помогне за идентифициране на основните проблеми и да предостави ефективни стратегии за справяне. Когнитивно-поведенческата терапия за кошмари (CBT-i) е показала успех при намаляване на честотата и интензивността на тревожните сънища.

Чрез прилагането на такива ефективни стратегии хората могат да създадат благоприятна среда за сън, да се справят със стреса и тревожността и да придобият по-голям контрол върху сънищата си.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ето как да се справим с кошмарите - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!