След интеграцията на iOS с ChatGPT Мъск забранява използването на устройствата на Apple в своите компании

Даниел Десподов, kaldata.com

Илън Мъск, милиардерът предприемач, който стои зад Tesla и SpaceX, заяви в понеделник, че ще забрани устройствата на Apple да се използват в неговите компании, ако производителят на iPhone интегрира технологията за изкуствен интелект на OpenAI на ниво операционна система. Всъщност точно това се случи. Заплахата, публикувана в социалната медийна платформа на Мъск X.com, известна преди като Twitter, дойде часове преди Apple оповести мащабното си партньорство с OpenAI на своята годишна конференция за разработчици Worldwide Developers Conference.

Според него заради сътрудничеството на Apple с OpenAI притежателите на устройствата на корпорацията от Купертино трябва просто да забравят за неприкосновеността на личните си данни. Самият Мъск забранява използването на устройствата на Apple от служителите на компаниите му в работно време и дори посетителите ще трябва да оставят такива устройства на пропускателния режим, в случай че им се наложи да посетят офиса на някоя от компаниите на Илън Мъск.

„Това е недопустимо нарушение на сигурността“, написа Мъск в публикацията в X, като се позова на плановете на Apple да вплете мощните езикови модели на OpenAI и други възможности на изкуствения интелект в ядрото на своите операционни системи iOS, iPadOS и macOS. „И още, всички посетители в моите компании ще трябва да регистрират Apple устройствата си още на вратата, където те ще бъдат съхранявани във Фарадеева клетка“,

добавя той, очевидно визирайки екраниран корпус, който блокира електромагнитните сигнали.

Ескалиращото съперничество между технологичните гиганти

Нападките на Мъск срещу Apple и OpenAI подчертават ескалиращото съперничество и напрежение между технологичните гиганти, които се надпреварват да доминират на процъфтяващия пазар на генеративния изкуствен интелект. Главният изпълнителен директор на Tesla открито критикува OpenAI – компанията, за чието основаване като организация с нестопанска цел той помогна през 2015 г., преди да се стигне до остра раздяла, и сега позиционира собствения си стартъп за изкуствен интелект xAI като пряк конкурент на Apple, OpenAI и други големи играчи.

Мъск съвсем не е единственият, който изразява опасения относно последиците за сигурността от тясната интеграция на Apple с технологията на OpenAI, която ще позволи на разработчиците в екосистемата на iOS да използват мощните езикови модели на стартъпа за приложения като обработка на естествен език, генериране на изображения и др. Pliny the Prompter, много известен изследовател на киберсигурността с голям авторитет, известен с това, че е пробил модела ChatGPT на OpenAI, нарече този ход „смела“, но потенциално рискована стъпка предвид настоящото състояние на сигурността на изкуствения интелект.

Сега със сигурност всички ще започнат да проверяват нивото на поверителност на устройствата на Apple след интегрирането на изкуствения интелект във всичките операционни системи на тази компания.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: След интеграцията на iOS с ChatGPT Мъск забранява използването на устройствата на Apple в своите компании - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!