Toyota твърди, че новите ѝ двигатели с вътрешно горене са game changer

kaldata.com

лавният технологичен директор твърди, че новите двигатели са напълно различни от досегашните.

Някои автомобилни производители раздухват темата за електрическите превозни средства, които ще се появят едва след няколко години, Toyota прави същото с двигателите с вътрешно горене. Много преди въвеждането им в серийните автомобили, новите четирицилиндрови ДВГ бяха представени като разработки в процес на разработка в края на май. Сега главният технологичен директор на японския автомобилен производител предоставя повече подробности за това, което предстои.

В разговор с Automotive News Хироки Накаджима определи новите 1,5- и 2,0-литрови двигатели като потенциално „решение, което променя правилата на играта“. Той стигна дотам да каже, че те ще бъдат „напълно различни“ в сравнение с настоящото от ДВГ-та на Toyota.

Въпреки че водородните автомобили не са се наложили, Toyota твърди, че развойната дейност, извършена за бавно продавания Mirai, е помогнала на инженерите да научат повече за топлинната ефективност на двигателя.

Накаджима не навлиза в подробности относно топлинната ефективност. Преди няколко години Toyota достигна 40%.

Nissan се похвали с още по-високи 50 процента благодарение на своята технология e-Power. При тази технология двигателят с вътрешно горене служи като генератор за захранване на батерията, вместо да задвижва колелата. Друг японски автомобилен производител, Mazda, е възприел подобен подход с роторния двигател в MX-30. Това е модел на електрически кросоувър с удължен пробег.

Има много голям потенциал за „игра“

Техническият директор на Toyota спомена, че новите двигатели ще имат по-къс ход на буталата. Това е било „много трудна задача“ за изпълнение. Всички тези редови четирицилиндрови двигатели ще бъдат по-малки, за да „революционизират packaging-a на автомобила“.

Това ще позволи по-ниска предница за по-добра ефективност чрез оптимизиране на въздушния поток. Загубеният в този процес въртящ момент ще бъде компенсиран от мигновената реакция на електромотора. Тези нови двигатели се разработват предимно с оглед на хибридите.

Що се отнася до това кога първите автомобили с новите двигатели ще се появят по улиците, очаквайте ги около 2027 г. Toyota разработва задвижващи агрегати, които да работят не само с изкопаеми горива, но и с биогориво, водород и дори синтетично гориво. Накаджима твърди, че това ново семейство двигатели „има много възможности за игра”. Това предполага, че има много инженерни трикове, които компанията засега не иска да разкрие.

Nissan има съвсем различна стратегия. Наскоро обяви, че е спрял да харчи пари за разработване на ДВГ. Компанията се насочва изцяло към електрическите превозни средства, като бензиновите двигатели за удължаване на пробега ще служат като междинно звено.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Toyota твърди, че новите ѝ двигатели с вътрешно горене са game changer - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!