Има нещо гнило в България, посочи германски наблюдател

Кадър Гугъл мапс

Според Мартин Котее от германската фондация „Науман“ витае призракът на мнозинство, включващо ГЕРБ и ДПС – партията, смятана за епицентър на корумпираните структури, пише "Дойче веле".

Има нещо гнило в държавата България и мнозина смятат, че това се дължи на конституцията: в страната няма възможност за конструктивен вот на недоверие. Който в тази държава иска да свали правителството, се нуждае единствено от мнозинство в парламента, посочва в анализ Мартин Котее, ръководител на регионалното бюро за Източна и Югоизточна Европа на германската фондация „Фридрих Науман“ със седалище в София.

„Риск от зловреден съюз между олигарси и верни на Москва“

За разлика от Германия, продължава Котее, в България конституцията не задължава партиите и мандатоносителите при свалянето на правителство в парламента да предлагат ново мнозинство, което да управлява страната. Затова се стига дотам, че ако партиите в парламента не могат да се споразумеят за мнозинство, конституцията автоматично повелява нови избори – както стана вече пет пъти през последните три години, като всеки път избирателите гласуваха сходно и така и не се стигна до ясни мнозинства.

Продължение в https://www.dw.com/bg/

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Има нещо гнило в България, посочи германски наблюдател

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!