КОШМАР след вота: Кой ще управлява България?

Intrigi.bg

ГЕРБ няма да прави кабинет само с ДПС, а стопилата се коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България” не желае да преговаря с нито една от тях, докато „“Възраждане” иска да си управлява сама.

Тези дебели червени линии прокараха партийните лидери в неделя още преди да са чули резултатите от изборите за 50-ото народно събрание. А дали България ще има редовно правителство зависи от това доколко са склонни да ги спазят.

Категоричният победител е ГЕРБ, при това така, както Бойко Борисов пожела от избирателите си – да има поне 10% преднина, очаквано на фотофиниша за второто място до последно в неделя социолозите редяха ту ПП-ДБ, ту ДПС, ту “Възраждане”.

От заклинанията от сутринта не виждам как ще се състави правителство след изборите. Ние не можем само с ДПС. ПП-ДБ могат само с “Възраждане” и БСП от това, което разбирам. Не могат с ГЕРБ и ДПС. “Възраждане” казват “или сме само ние, или никой”, така че математиката в случая я няма, анализира ситуацията Борисов. И допусна, че било редно

ПП-ДБ да им върнат жеста – да им подкрепят правителството, а в замяна ГЕРБ да им даде един министър

Бе категоричен, че не Мария Габриел ще е кандидатът им за премиер. Мога и аз да я взема папката, отвърна на репортерските въпроси кой тогава. После се зарече да не коментира повече, докато не излязат официалните резултати.

Доскорошните му партньори във властта обаче са твърдо решени да не водят преговори с него на което и място да се паднат. Отново не много наясно със себе си Кирил Петков се усъмни, че ще има много “купен и корпоративен вот”.

По-късно думите му повтори и печалният бивш премиер Николай Денков. Той обаче все пак остави вратата за преговори отворена, но от прага на неясно какво постави условие – начело да са “други лица, които имат визия за България, която съвпада с нашата”.

Хората заслужават ново начало. Време е да направим стабилно правителство, не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Видяхте до какво доведе цикълът от предсрочни правителства, бе коментарът пък на председателя на ДПС Делян Пеевски. Той гласува в Кърджали, където по традиция води листата като лидер.

Минути преди 8 ч, когато гласува в столицата, насоки зададе почетният председател Ахмед Доган. От години публично той говори лаконично само когато бъде засечен пред изборната секция.

На този етап не виждам трайна формула (за властта – б.р.). След изборите мога да ви кажа повече. Сега трябва да преминем и през коалиционни преговори, каза Доган пред “Дневник”, като така потвърди тезата за ясно разписана коалиция, в каквато би могло да влезе движението.

Запитан дали ДПС би излъчило премиер, той отвърна: Не. Мисля, че няма нужда. А на уточнението може ли все пак това да е Пеевски, или другият съпредседател Джевдет Чакъров каза: Не, не, не.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: КОШМАР след вота: Кой ще управлява България? - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!