Скандал! В Народния театър репетират пасквил срещу България!

Джон Малкович ще режисира пиеса, която представя народа ни като „варварски“

автор
Ретро

В Народния театър „Иван Вазов“ репетират антибългарската пиеса на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът“. Този поръчков пасквил осмива подвига на армията ни по време на Българо-сръбската война от 1885 г. Не е поставян и превеждан 130 години, но сега – кой знае защо, ръководството на националния ни театър е решило да го „възкреси“ и е възложило постановката на холивудската звезда Джон Малкович.

В текста на Бърнард Шоу българският народ е представен като „варварски“; народ, който не познава сапуна, не се къпе и не познава книгата. Според автора в България има само една библиотека, а кучето му е по-храбро от цялата страхлива българска армия.

„Възможно е Стамболов да е убит по причина, че не си е миел често ръцете“, заявява компетентно един от героите в пиесата.

А друг му приглася: „Варварският български народ не понася осмиването на своите недъзи!“.

Третият герой, Сергиус, добавя: „Имам един английски бултериер, който има кураж колкото цялата българска нация и руската зад гърба ѝ“.

И всичко това да се играе на сцената на Народния театър, носещ името на Иван Вазов!, възмущават се гневни родолюбци в социалните мрежи.

Скандалът с пиесата на Бърнард Шоу продължава да набира скорост и да буни духовете. Известни журналисти и общественици вече призоваха директора на Народния Васил Василев да свали постановката. За това настояха още от младежкото обединение на БСП, както и бившият „червен“ депутат Иван Ченчев. „Свалете от програмата на Народния театър антибългарската пиеса на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът“ – недопустимо е на българска сцена да се гази върху подвига на Българската армия, саможертвата на героите от Сливница и българското национално достойнство“, обърна се той към министъра на културата Найден Тодоров. „Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен театър „Иван Вазов“?, попита неотдавна и певецът Иван Динев-Устата.

Засега няма публична реакция от директора на Народния театър Васил Василев и от служебния министър на културата Найден Тодоров дали пиесата, чиято премиера е насрочена за есента, ще отпадне от програмата.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Скандал! В Народния театър репетират пасквил срещу България!   - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!