Крайно-дясната вълна заля Европа. Ето как ще изглежда новият Европейски парламент

ЕНП са най-голямата партия със 191 евродепутати

Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - 135 Група "Обнови Европа" - 83

На портала за резултати от изборите за Европейски парламент вече са публикувани данни за 26 държави, всички членки на ЕС без Ирландия.

Те се базират на окончателни резултати за Малта, приблизителни оценки за Италия и Полша и предварителни резултати за останалите държави. 

Ето какво ще е разпределението на депутатите в новият ЕП според тези междинни данни: 

Група на Европейската народна партия (Християндемократи) - 191

Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - 135

Група "Обнови Европа" - 83

Европейски консерватори и реформисти - 73

Група "Идентичност и демокрация" - 57

Група на Зелените/Европейски свободен алианс - 53

Новоизбрани членове, които не принадлежат към политическа група на Парламента с изтичащ мандат - 50

Независими членове - 45

Група на левицата в Европейския парламент - 35 

Прогнозираната крайнодясна вълна на изборите за нов Европейски парламент се сбъдна. Крайнодесните водят във Франция и Австрия, в Германия и Нидерландия са втори, а в Испания - трети, сочат първите обявени екзитполове от изборите. Това се случва на фона на 51% избирателна активност в ЕС - най-високата за последните 30 години.

Либералите "Обнови Европа" и "Зелените" са големите губещи от европейските избори. Това става ясно от предварителните прогнози за разпределението на мандатите, публикувани от Европейския парламент.

Крайнодясната вълна повали първо френското правителство. Президентът Еманюел Макрон разпусна парламента в неделя, след като партията му претърпя съкрушително поражение от крайнодясния "Национален сбор" на Марин льо Пен.

Първият тур на изборите ще се проведе на 30 юни. Вторият ще бъде на 7 юли. 

По данни около полунощ либералите губят 22 места в общо 720 членния Европейски парламент, спрямо резултата си през 2019 г. "Зелените" се очаква да имат поне 19 места по-малко. Този резултат за тях идва след силни възражения от бизнеса срещу зелените политики на ЕС, оформени в т.нар. "Зелена сделка". 

В същото време водещите системни партии (без либералите от "Обнови Европа") запазват позициите си. "Европейска народна партия" (ЕНП) най-вероятно ще добави 13 места до 189, а "Социалистите и демократите" губят 4 места и ще получат общо 135 места в ЕП.  

Евроскептичните групи "Консерватори и реформисти" и "Идентичност и демокрация" добавят 12 места и ще получат общо 130 позиции, но евродепутатите извън изброените "семейства", които сега са 62, се увеличават с още 36, сочат прогнозите.

Около 373 милиона европейци избират новите 720 евродепутати за следващите 5 години. Очакваше се радикалните десни партии да спечелят голяма победа на изборите за Европейски парламент, но все още не е ясно каква реална тежест ще получат те от гледна точка на броя депутатски места. Ключов въпрос е също как ще се позиционира италианската премиерка Джорджа Мелони. 

Франция: Партията на Льо Пен отвя центристите на Макрон

Френската крайнодясна партия "Национален сбор", председателствана от младия Жордан Бардела и с парламентарен лидер Марин льо Пен, печели убедително европейските избори във Франция с 32.4% от гласовете. Това става ясно от сондажа на френския Институт за изследване на общественото мнение (Ifop) и консултантската компания "Фидюсиал", представен от телевизия Те Еф 1. 

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15.2%. Трета е коалицията Социалистическа партия - "Плас Пюблик" с 14.3%.

Въпреки че първоначално партията на Льо Пен беше силно евроскептична, тя омекоти курса си след 2019 г., като започна да настоява за реформа на ЕС вместо за напускането му, както и се обяви за запазване на еврото като национална валута.   

Бардела пое ръководството на "Национален сбор" от Марин льо Пен в момент, когато тя се опитваше да отърве партията от обвиненията в расизъм и антисемитизъм, наследени от нейния баща и съосновател на партията Жан-Мари льо Пен. Льо Пен, която зае второ място на последните два президентски избора, остана лидер на партията в парламента и се очаква да се кандидатира отново през 2027 г.

Но нейният харизматичен наследник, който има 1.2 млн. последователи в Тик Ток, се оказва основен актив в привличането на все по-млад електорат.

Крайнолявата "Непокорна Франция" печели битката за четвъртото място с дясноцентристката "Републиканците". Двете партии получават съответно 8.3 и 7% от гласовете. 

В Европейския парламент ще излъчат представители още "Еколозите", с 5.6% от гласовете, и крайнодясната "Реконкиста", която получава 5.1%, прескачайки с малко минималния праг от 5%. 

Германия: Консерваторите водят, "АзГ" е втора

Десноцентристкият "Християндемократически съюз" (ХДС) води удобно на изборите в Германия, ХДС и неговият баварски партньор ХСС ще вземат 29.5% от гласовете и 30 от наличните 96 места. Това би било добра новина за Урсула фон дер Лайен, която произхожда от ХДС и се бори за втори мандат начело на Европейската комисия.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD) ще бъде втора с 16.5% и 17 евродепутати спрямо 11 сега. 

Междувременно трите партии от коалицията, водена от канцлера Олаф Шолц, изостават: 14 евродепутати за социалистите (SPD), 12 евродепутати за "Зелените" и пет евродепутати за либералите (FDP). Ако се потвърди, това би било голямо поражение за "Зелените", които през 2019 г. постигнаха най-добрия си резултат досега с 21 евродепутати.

Крайнолевите ще осигурят трима представители, а новата лява партия, водена от Сара Вагенкнехт ще влезе в парламента с петима евродепутати. В категорията "други" още 11 евродепутати от Германия. 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е кандидат за втори мандат на поста, обеща да "построи крепост" срещу крайните политически сили, предаде Франс прес. 

Тя говори в неделя вечерта пред представители на своята "Европейска народна партия" (ЕНП) след изборите за Европейски парламент, на които крайната десница постигна успехи. Иначе според първите прогнозни данни ЕНП остава първа политическа сила и в новия състав на ЕП.

"Заедно, с други, ние ще построим крепост срещу крайната левица и десница", каза Фон дер Лайен. "Тази вечер бе потвърдено: ЕНП е най-силната политическа група... Ние спечелихме европейските избори", добави тя.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Крайно-дясната вълна заля Европа. Ето как ще изглежда новият Европейски парламент

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!