Йотова на "Перистера": Магично място, пълно с красиви легенди

Вицепрезидентът подчерта ролята на "Стандарт" и кампанията "Чудесата на България"

Мира Иванова, Стандарт

* Трябва да популяризираме хилядолетната ни история по света, тя е нашата гордост, призова Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото отбелязване на 10-годишнината от откриването на крепостта „Перистера“ на хълма Св. Петка в Пещера. „Това е магическо място, пълно с много красиви легенди. Казват, че хилядолетия назад хората тук пуснали ято гълъби, за да им покаже кое е най-сигурното място, където да издигнат крепост. Нарекли я на гълъбите – Перистера. Според друго предание тук имало старо тракийско светилище“, посочи в приветствието си вицепрезидентът.

ВИЖ ОЩЕ: Бъдещето на Пещера е културно-историческият туризъм

„Тази крепост е като голяма каменна книга, прелиствайки пласт след пласт, четем дългата българска история и душите ни се изпълват с гордост“, изтъкна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, която е ръководител на екипа, възстановил крепостта. Йотова изрази надежда, че археологическите разкопки ще продължат и държавата ще подкрепи тази дейност.

На кмета на Пещера Йордан Младенов и на общинското ръководство вицепрезидентът благодари за амбицията да развиват това място.

ФОТО: pzdnes.com

„Днес „Перистера“ е и арена за изява на таланти, за представяне на изкуство, за събития с международно значение. Успешно свързвате минало, настояще и бъдеще“, посочи Илияна Йотова. По думите й хилядолетната българска история е малко позната навън, а тя е богатството, с което да се гордеем пред света.

ФОТО: pzdnes.com

Вицепрезидентът подчерта и дейността на медия „Стандарт“ за популяризиране на културно-историческото ни наследство чрез инициативата „Чудесата на България“, която е под патронажа на Йотова.

Гост на тържествата на „Перистера” бе Славка Бозукова, издател на „Стандарт” и председател на Общество „Културно наследство”  - българският представител на най-голямата организация за опазване на културното наследство на Стария континент Европа Ностра. Тя припомни, че обновената крепост на хълма Света Петка бе Чудо на България за 2014 г. в кампанията „Чудесата на България” и пожела тази година „Перистера” да вземе голямата награда за културно-исторически туризъм.

ФОТО: pzdnes.com

„Чудото, което задмина всички останали исторически обекти от културното ни наследство, сравнявайки се с още 20 обекта на територията България е факт. Днес крепостта е повод за гордост, място на духовност и символ на решителността на държава, община и учени да откриват и популяризират подобни исторически обекти. Ще продължим заедно напред“, каза Славка Бозукова. Тя открои приноса на доц. Бони Петрунова, която като археолог върна блясъка на крепостта на гълъба и я первърна в културно-историческа атракция. Без труда доц. Петрунова това нямаше да се случи, каза Бозукова.

ФОТО: pzdnes.com

Пещера има своя нов символ, своята визитна картичка пред България, Европа и света. Това е крепостта "Перистера". На нас се пада честта да предадем на следващите поколения, както ключа на Пещера, така и ключа на „Перистера”, каза в приветствието си кметът на града Йордан Младенов. Той подчерта, че Пещера  ще продължи да инвестира в културно-историческия туризъм. 

ФОТО: pzdnes.com

„През тези 10 години крепостта стана едно от Чудесата на България, наложи се като една от най-посещаваните туристически дестинации и спечели приза „Крепост на десетилетието“, каза още Младенов. Той подчерта, че „Перистера е едно от местата в Пещера, които най-точно илюстрират връзката между древното и вечното. Това място, което има над 1700 години история и показва Пещера на длан  е едно прекрасно кътче за отдих и култура, прекрасен парк, в който заедно съжителстват  минало и съвремие, истopия и ĸyлтypa.“

ФОТО: pzdnes.com

Бони Петрунова изказа благодарност към всички, дали своя труд, професионализъм, постоянство  и отношение към реставрацията на крепостта „Перистера“. Тя отново декларира решителността си да продължи с разкопките  за да се получи пълна картина за живота и бита на хората живели по тези места.

В тържеството участваше духовият оркестър на съвместното командване на специалните операции (СКСО) с командир генерал-майор Явор Матеев, които взеха участие в първото православно литийно шествие в Пещера.

Литийно шествие с чудотворна икона на Света Петка водено от архиерейски наместник – свещеноиконом Любомир Траянов, събра миряните пред едноименната църква, за да съпроводят  една от най-старите икони в България до крепостта „Перистера“ . 

Шествието потегли предвождано от кмета на община Пещера Йордан Младенов, председателя на Общински съвет- Пещера Васил Филев, зам.-кмета Гълъбина Карамитрева, секретаря на Общината Галя Стоянова. Сред участниците бяха общински съветници, представители на общински и регионални държавни структури, общественици и културни дейци, за да може всички да се поклонят  там, където е поставено началото на летоброенето по нашите християнски земи.

При преминаването на шествието по целия маршрут, към десетките граждани и гости на града се присъединяваха много граждани. По- късно се присъединиха вицепрезидентът на Р.България Илиана Йотова, началникът на кабинета на вицепрезидента Надя Младенова, доц. д-р Бони Петрунова - директор на Националния исторически музей и Славка Бозукова -главен редактор и изпълнителен директор на в. „Стандарт” и председател на Общество „Културно наследство“.

В двора на крепостта, свещеноиконом Любомир Траянов и  енорийските свещеници от Пещера отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен за здраве и просперитет. Програмата продължи със спектакъл на прабългарска школа „Бага Тур“- „Скрижалите на Тангра“.

След официалната част, поздрав към пещерци, гостите от областта и града със свои изпълнения  отправиха гайдарски състав „Наздравица“,  фолклорни формации на ЦПЛР- ОДК Пещера и квартет „Интро“.

Със забележително светлинно и огнено шоу за финал завърши празничният ден по повод  10- годишнината от откриването на крепостта „Перистера“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Йотова на "Перистера": Магично място, пълно с красиви легенди - Чудесата на България — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!