Как B58 се превърна в най-надеждния двигател на BMW, впечатлил японски инженери и БГ катаджии

kaldata.com

Сред всички емблематични двигатели на BMW един сравнително нов двигател вече е оставил своя отпечатък в историята. Той тихомълком доказва своите способности и си извоюва репутацията на един от най-великите и вероятно най-надеждните двигатели на BMW.

Съществува връзка между BMW B58 и Toyota 2JZ. Понятието „икона“ се използва прекалено често. Репутацията на 2JZ го предшества като изключително лесен за тунинговане редови шестцилиндров двигател, а също и като “звезда на шоуто” в Toyota Supra MKIV с две турбини.

Малко редови шестцилиндрови двигатели се радват на същото обожание като 2JZ, когато става въпрос за потенциал за тунинг. BMW B58 е близо до него.

2JZ 

Както можем да видим по-долу, 2JZGTE (версията на 2JZ с турбокомпресор) споделя някои характеристики с B58, включително солидната си репутация. Разбира се, все още има много разлики между B58 и 2JZ. В MKV Toyota GR Supra, B58 е под капака на флагманския модел. Това подсказва, че B58 е легенда, която е в процес на написване.

Неговите отличия включват наградата на WardsAuto за най-добри двигатели за 2016, 2017, 2019 и 2020 г. Репутацията на двигателя на BMW за надеждност се свежда до няколко негови характеристики и способности. От carbuzz ги разглеждат в тази статия. Всичко започва с една история, която започва преди девет десетилетия.

Toyota 2JZGTE / BMW B58

Двигател: 3,0-литров I6 с два турбокомпресора / 3,0-литров I6 с турбокомпресор
Мощност: 325 конски сили / 382 конски сили
Въртящ момент:  440 Нм / 520 Нм
Отвор/такт: 86 мм / 86 мм / 82 мм / 94,6 мм
Степен на сгъстяване: 8.5:1 / 11.0:1
Материал на блока/главата: Железен блок, алуминиева глава / Алуминиев

История на BMW B58

Връзката на BMW с редовия шестцилиндров двигател започва със седана BMW 303 през 1933 г., преди повече от 90 години. Тази версия е била с 1,2-литров двигател с мощност едва 30 конски сили. През годините редовият шестцилиндров двигател е използван в много модели на BMW.

Включително в емблематични автомобили като M1 и E36/E46 M3. През 2006 г., след дългата линия от редови шестцилиндрови двигатели с непринудено, атмосферно пълнене, N54 постави началото на първия масово произвеждан бензинов двигател с турбокомпресор на марката.

Редовият шестцилиндров двигател N54 с обем 3,0 литра и турбокомпресор работи от 2006 до 2016 г., след което се ражда неговият наследник – N55.

N55

N55 на BMW беше в залеза на своето развитие, когато в производство влезе новият и подобрен B58. Предимно с нови части и много подобрения. Те го отличаваха от N55 и го подготвяха за успех като един от най-надеждните и гъвкави двигатели на марката в историята. B58 има модулната конструкция. При нея всички цилиндри имат един и същ работен обем от 500 cm3. Между двата двигателя има някои прилики. B58 споделя алуминиевата глава/блок на N55, има същата “ограничителна заповед” за оборотите до 7000 об/мин. И двата двигателя имат също така два горни разпределителни вала и променлив ход на клапаните. Направени са обаче и различни други подобрения и промени, които включват, но не се ограничават до:

Отворът и ходът на цилиндъра са променени от 84 мм / 89,6 мм на 82 мм / 94,6 мм
Коефициентът на сгъстяване е увеличен от 10,2:1 на 11,0:1
Към общия работен обем са добавени допълнителни 19 куб. см, което е леко увеличение спрямо N55 – 2979 куб. см – 2998 куб. см

Турбокомпресорът twin-scroll намалява турбо дупката. Осигурява мощност и въртящ момент в по-широк диапазон от обороти на двигателя. Затворената конструкция на блока на двигателя е по-здрава и издържа на повече натоварвания. Разполага с междинен охладител „вода-въздух“ във всмукателния обем. N55 използва конструкция „въздух-въздух”.

Актуализациите, които BMW прави през годините

Вместо да остави дизайна такъв, какъвто е, BMW също подобри B58 по време на краткия му период на производство от 2015 г. до днес. През 2018 г. B58 е преработен. След това се нарича B58TU, носейки със себе си различни подобрения, особено на горивната система. Горивната помпа и инжекторите са модернизирани. Това води до по-високо налягане на впръскване – до 350 бара. Направени са и други промени в B58, включително в охладителната система – конфигурация с отделни зони.

Тя създава отделен охладителен кръг за блока и главата с две помпи, по една за всяка зона. BMW монтира еднокомпонентна ангренажна верига. Тя заменя двукомпонентната верига в моделите B58 преди 2018 г. Коляновият вал на B58 е преработен с цел намаляване на теглото. Цилиндрова глава с интегриран изпускателен колектор e другата сериозна промяна в двигателя. Всички тези промени в B58TU допълнително оптимизират B58. Това доведе до поредица от малки подобрения.

Те допълнително повишиха ефективността, надеждността и производителността на редовия шестцилиндров двигател.

BMW B58TU2

През 2022 г. актуализацията B58TU2 донесе още повече подобрения на B58. Според BMW тези промени включват „преработени всмукателни портове и горивни камери, електронно контролирано променливо разпределение на разпределителния вал VANOS и 48-волтова мека хибридна технология“.

При този вариант е добавено и недиректно впръскване на горивото. Тъй като B58 все още е в процес на производство, е възможно да има още оптимизации занапред. Въпреки това, тъй като нормите за емисиите стават все по-строги, B58 вероятно ще бъде заменен от по-нов наследник, вероятно с „по-агресивен“ хибриден хардуер.

Какво прави B58 толкова надежден?

B58 изисква редовна качествена поддръжка, за да остане във форма. Много проблеми възникват от неправилното спазване на този принцип. Областите на B58, които могат да бъдат проблемни, не са непременно характерни само за този двигател.

Според R44 Performance често срещаните проблеми включват:

Уплътнение на капака на клапаните

Уплътнението на капака на клапаните е известен проблем. Той не е уникален за B58 в рамките на родословното дърво на двигателите на BMW. Гуменото уплътнение между капака на клапаните и цилиндровата глава се разрушава с течение на времето заради високите температури и многобройните цикли на нагряване/охлаждане. BMW B58 разполага със система за задържане на топлината. Тя има за цел да осигури по-постепенна промяна на температурата, с по-малко драстични промени за кратко време. Тя също така помага при по-студен климат да се избегнат повреди на двигателя поради много студено стартиране.

Уплътнение на главата на цилиндъра

Подобно на уплътнението на капака на клапаните, уплътнението на цилиндровата глава също може да се разруши поради големия брой топлинни цикли с течение на времето. Нещо, към което B58 ще бъде предразположен. Очевидно това е друг проблем, който може да засегне всеки двигател, и според R44 Performance обикновено е свързан с фатална загуба на охлаждаща течност. Това води до прегряване (друг проблем, свързан с B58). Този проблем е сериозен, тъй като навлизането на охлаждаща течност в цилиндровия блок може да доведе до изключителна повреда на двигателя.

Загуба на охлаждаща течност

Значителната загуба на охлаждаща течност е друг докладван проблем при B58, който понякога произтича от дефектни уплътнения. Други причини могат да бъдат течове от маркучите за охлаждаща течност или от радиатора. Течове на охлаждаща течност в такъв мащаб все още не са нещо уникално за B58 и могат да засегнат други съвременни, високопроизводителни двигатели.

Разпадане на масления филтър

И накрая, дезинтеграция на масления филтър също е докладван проблем при някои двигатели B58. Смачканият и разкъсан филтър винаги буди безпокойство. Задачата на масления филтър е да филтрира мръсотията и други частици, като метални стружки, от маслото, докато то циркулира през двигателя. Ако филтърът е счупен, тези частици могат да попаднат в двигателя. Въпреки че този проблем изглежда характерен за B58, той отново може да е симптом за неспазване на изискванията на двигателя за качествено масло и сервизни интервали. BMW B58 изисква сервизно обслужване на всяка година или на 15 000 км.

Известни автомобили, в които се използва B58

По-долу ще разгледаме някои от най-забележителните автомобили, които разполагат с B58 под капака си. Струва си да се спомене, че B58 е наистина гъвкав двигател. Той е доказал способността си да се адаптира към различни типове автомобили. От спортни до високопроходими такива като – Ineos Grenadier. Благодарение на своята гъвкавост B58 ще се появи под различни форми в голяма част от моделната гама на BMW през 2024 г. Ето някои от най-запомнящите се автомобили, които са използвали двигателя B58 досега.

BMW M340i и M340i xDrive

Версия на двигателя: B58B30O1
Мощност: 382 к.с.
Въртящ момент: 500 Нм
Задвижване: Преден двигател, RWD/AWD
Предавателна кутия: 8-степенна автоматична скоростна кутия

Предлагано със задвижване на задните колела и задвижване на всички колела при вариантите „xDrive“, BMW M340i е пример за това как B58 може да задвижва седан също толкова добре, колкото и компактен спортен автомобил. Той е усъвършенстван с мекохибридна система и разполага с двойни изпускателни тръби, които позволяват на B58 да “пее” кантати.

Според BMW хибридната технология добавя малко допълнителен тласък, когато е необходимо. Същевременно оптимизира ефективността. Две идеални качества за бърз и мощен седан, който може да се използва и като комфортен круизър.

BMW 540i xDrive 

Версия на двигателя: B58B30M2
Мощност: 375 к.с.
Въртящ момент: 539 Нм
Задвижване: Преден двигател, AWD
Предавателна кутия: 8-степенна автоматична скоростна кутия

В друго приложение на B58 – този път във варианта B58B30M2 – двигателят демонстрира своята гъвкавост в голямата Серия 5. Въпреки че не е малък или лек модел, увеличеният въртящ момент на 3-литровия двигател работи добре в по-тежкия 540i xDrive. Там изпраща мощност към четирите колела. Макар че тази вариация на B58 е със седем конски сили по-ниска от гореспоменатия M340i, тя се предлага с допълнителни 52 Нм, за да осигури на 5-Series въртящ момент от ниски обороти. Това отговаря на круизния характер на автомобила.

Toyota GR Supra (A90)

Двигател: B58B30C(2020 г.), B58B30O1 (от 2021 г. до момента)
Мощност: 382 к.с.
Въртящ момент: 500 Нм
Задвижване: Преден двигател, RWD
Предавателна кутия: 6-степенна ръчна, 8-степенна автоматична

GR Supra на Toyota се предлага в две разновидности, едната с двулитров 4-цилиндров турбокомпресор. Това е вариантът с висока мощност, който се предлага с – познахте – B58. В Supra има две версии на B58, които започват с B58B30C с 335 к.с. и завършват с B58B30O1 с 382 к.с. На други пазари, за които важат нормите за вредни емисии на ЕС, се използва друг вариант на B58 (B58B30M1) с мощност 335 к.с. GR Supra се предлага и с опционална ръчна скоростна кутия. Фактът, че Toyota е избрала този двигател за голямото завръщане на Supra, разкрива колко високо мнение има известната с надеждността си марка за B58.

Ineos Grenadier

Версия на двигателя: B58B30C
Мощност: 282 к.с.
Въртящ момент: 448 Нм
Задвижване: Преден двигател, AWD
Предавателна кутия: 8-степенна автоматична скоростна кутия

Това изпълнение на B58 е истинска изненада. Компанията Ineos е избрала този двигател за своя високопроходим полезен автомобил. Това означава, че той е трябвало да бъде силен, надежден и подходящ за видовете предизвикателства, които всеки реално може да отправи към духовния наследник на оригиналния Land Rover Defender. Той работи с варианта B58B30C на B58, който също е настроен за надеждност и оптимизиран за вида “злоупотреба”, на която двигателят вероятно ще бъде подложен в ръцете на ентусиастите. Времето ще покаже, но ако е имало доказателство за надеждността и адаптивността на B58, Grenadier е прекрасен пример за това.

Morgan Plus Six

Версия на двигателя: B58B30M1
Мощност: 335 к.с.
Въртящ момент: 500 Нм
Задвижване: двигател отпред, RWD
Предавателна кутия: 8-степенна автоматична скоростна кутия

Morgan’s Plus Six изглежда като класически, но всъщност е модерен спортен автомобил. Той крие голям потенциал за performance под ретро капака си. Друг пример за това как B58 може да се впише точно, дори в странен роудстър като Morgan, е, че се предлага версията „M1“ на B58 с малко по-ниска мощност (335 к.с.), съчетана с автоматична трансмисия, която изпраща мощността към задните колела. Plus Six е антитеза на 5-Series и Grenadier, но Morgan все пак е убеден, че редовият шестцилиндров двигател на BMW е правилният двигател за неговия деликатен спортен кабриолет.

BMW S58: високопроизводителният вариант на B58

B58 не се ограничаваше само до селекцията от деривати, която видяхме по-горе – съществуваше и версията S58. S58 е високопроизводителният роднина на B58, използван за моделите BMW „M Sport“ и автомобилите с марката Alpina. Той е продължение на двигателя S55 в гамата от високопроизводителни двигатели на BMW, представен в BMW M3 F80. Той също е 3-литров редови шестцилиндров двигател с два турбокомпресора. S58, произвеждан от 2019 г., не е просто силно настроена версия на B58. При него има разлики, които го отличават от стандартния двигател.

Двигателят е с двойна турбокомпресорна уредба, а не с единичен турбокомпресор twin-scroll от B58. Този двигател се появи за първи път в BMW X3 M и X4 M за 2019 г., както и в техните варианти Competition. Последваха го и други модели, като например емблематичното M3, други автомобили с марка M и моделите Alpina. Моделът S58 следва модела S55, който беше високопроизводителна версия на N55 – предшественик на B58. Той се използва в различни автомобили с марката M, като за първи път се появява в F80 M3 с 444 к.с. 

S58

Двигателят S58 на BMW се появи за първи път през 2019 г. в BMW X3 M / Competition и X4 M / Competition. S58 разполага с по-големи клапани, по-къс ход и по-голям отвор, както и с по-ниска степен на сгъстяване от B58. Работният му обем е малко по-малък (2993 см3 , в сравнение с 2998 см3 ), но мощността му е по-голяма от тази на B58. Тя е от 453 к.с. в BMW M2 от 2024 г. до 560 к.с. в лимитираната серия BMW 3.0 CSL от 2023 г. CSL е ограничен само до 50 бройки

С толкова много приложения, доказана надеждност и варианти до и включително експлозивния S58, фамилията B58 е изключително адаптивен двигател за днешните взискателни спортни автомобили и не само – вероятно бъдеща легенда в процес на написване.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Как B58 се превърна в най-надеждния двигател на BMW, впечатлил японски инженери и БГ катаджии - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!