Внимание: Нова измама за точене на сметки и лични данни заля приложението WhatsApp

Мария Петрова, marica.bg

Нова агресивна измама за кражба на лични данни и точене на банкови сметки, залива потребителите на приложението WhatsAPP. Хакери са успели да пробият системата на популярното повече на Запад, но използвано и в България безплатно приложение за съобщения и видео обаждания чрез мобилни устройства и настолни компютри. Съобщенията се изпращат от номера от Индонезия или Филипините, но са на български език. В рамките на ден две съобщения „зарибявка“ с уверение за бързи и лесни доходи, получи и репортер на „Марица“. 

„Здравейте, ние сме отделът по човешки ресурси на проекта Blackstone XU Group и в момента назначаваме екип на непълен работен ден. Можете да работите почасово като използвате телефона си. Работното време е 1-2 часа. Дневна заплата 500-1500 лв. Ако сте заинтересован от тази работа, моля свържете се с нас чрез WhatsAPP и на www.wa.me12348320447, както и на +62 857-5977-87643.

Другото съобщение е от друг номер +62 877-1767-41917, пак от Индонезия. Също предлагат работа за 1-2 часа с мобилен телефон и заплата от 100-20000 лв. Има и изисквания за възраст 20-65 г., без опит. С уточнението, че първите 50 души, които се включат, получават допълнителен бонус от 20 лв. „Интересувате ли се? Кликнете върху линка за чат в WhatsAPP и на www.wa.me15488844169“, пише още в съобщението. 

За мащабната кампания за измами, която превзема приложението WhatsApp и застрашава потребителите му от кражба на лични данни и пари, алармира и Габриела Руменова, основател на онлайн платформата „Ние, потребителите“. Тя предупреждава, че измамниците изпращат и следното съобщение - "Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?" или пък лаконично и "закачливо" "Hello". Това са някои от стартовите съобщения, с които се прави опит да се привлече вниманието и да се събуди интереса у потенциалните жертви.

„Най-вероятно става дума за използване на изкуствен интелект от базирани в трети страни лица, които целят осъществяване на контакт с жертвата, с цел получаване на достъп до данните в устройствата на жертвите, техните банкови сметки и лични данни. Разговорът на родния език на набелязаните за мишена допълнително допринася за шансовете за успех на зложелателите“, коментира Габриела Руменова.

Тя обръща внимание и на друг притеснителен факт - най-новата подобна измама е работа на „тъмно“ и получаване на недекларирани приходи. Всичко започва с предложение за лесни доходи и почти никакви усилия. Регламентът е да харесате няколко YouTube видеоклипа, като срещу всеки лайк ще получите известна сума по сметката си. Преди това трябва да се присъедините към група, в която се разпределят ежедневните задачи и да предоставите своите данни – професия, пол, възраст и банкова сметка, по която да се превеждат заработените средства. На първото ниво можете да спечелите максимум 10 лв. от 5 видеоклипа на ден, но трябва да инвестирате по 2 лв. за получаването на връзка към всеки един от тях. Изглежда лесно, защото от вас не се изисква дори да гледате видеата, а само да изпратите екранна снимка на своя лайк, за да докажете, че сте заслужили възнаграждението си.  

На третия ден ви приканват да вдигнете нивото, като получавате право на 10 видеоклипа срещу двойна печалба на лайк, но трябва да си платите нивото. С всяко следващо ниво лайкът ви под видеоклип става все по-добре платен, но това ви коства определена сума, която прогресивно расте. Стигате до ниво с обещание за стотици левове печалби на ден, но откажете ли се на този етап, следват заплахи и сумите секват, а когато направите калкулация за приходите и разходите в този „бизнес“, се оказвате в преразход.

При получаване на подобни съобщения в никакъв случай не отговаряте, не следвайте изпратени от там връзки и веднага блокирайте разговора. Тези хора са добре обучени психолози и веднъж влезете ли в контакт с тях, има голям риск неусетно да ви увлекат и да ви склонят да извършите това, заради което са инициирали комуникацията, съветва още Габриела Руменова.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Внимание: Нова измама за точене на сметки и лични данни заля...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!