Три лесни начина за записване на телефонните разговори в Android смартфоните

Даниел Десподов, kaldata.com

Добре, искате да запишете телефонно обаждане на своя Android телефон, но това е малко по-сложно, отколкото беше преди. Още през 2022 г. в интерес на подобряването на неприкосновеността на личния живот Google ограничи достъпа до приложенията за запис на трети страни в Google Play Store. Дори собственото приложение за запис на глас на Google не е в състояние да записва телефонен разговор по време на сесия. След като компанията започна да блокира тези възможности в Android, все пак останаха някои приложения на трети страни, способни да записват разговорите, но степента на използване може да варира (в зависимост от версията на Android и устройството, което използвате).

Има начини да заобиколите ограниченията. Но преди да се потопим в „как“, е много важно да имате предвид законността на записването на телефонните разговори.

В САЩ федералните и щатските закони уреждат правомощията, необходими за записване на телефонно обаждане. В някои щати не се нуждаете от разрешението на другата страна, за да запишете разговора, стига сами да сте съгласна страна в разговора. В други щати всички страни трябва да дадат съгласието си за запис.

В България ситуацията е подобна и са малко хората, които не са чували от различните банки, куриерски фирми и други подобни фразата „Разговорът се записва“, която ви уведомява, че всичко казано наистина ще бъде записано. Същата фраза можете да използвате и вие, за да бъде всичко законно.

Как все пак да запишете телефонния разговор? Ето три различни начина за записване на телефонно обаждане на вашия Android смартфон.

Записване на телефонен разговор в Android с помощта на Google Voice

Google Voice е услуга за пренос на глас през интернет (VoIP), която е създадена, за да даде възможност на потребителите да осъществяват и приемат телефонни обаждания отвсякъде чрез интернет. Тя може да се използва и за записване на входящите повиквания и съответно, на телефонните разговори.

За да използвате Google Voice за запис на входящо телефонно обаждане, има няколко условия, които са:

  • Трябва да имате акаунт в Google Voice.
  • Google гарантира, че всички страни знаят, че ще бъдат записвани.
  • Трябва да сте включили опциите за гласово повикване.
  • Всички участници трябва да са в режим на повикване, преди да започнете да записвате.

Ето как да запишете входящо повикване и телефонния разговор на вашето Android устройство с помощта на Google Voice:

  • Отговорете на входящото повикване, което възнамерявате да запишете.
  • Натиснете 4, за да започнете да записвате.
  • Натиснете 4, за да спрете записа.
  • Осигурете си достъп до записите в раздела за гласова поща на Google Voice.

Когато използвате Google Voice, за да запишете телефонно обаждане, можете да започнете записа по всяко време на разговора и можете да превключвате телефоните по време на записвания разговор. Това е доста удобно.

Записване на телефонно обаждане в Android с помощта на външен диктофон

Използването на външен рекордер може да не е идеалният вариант, тъй като може да изисква закупуване на хардуер. Но в редица случаи това буквално е най-добрият вариант. Все пак, ако Google Voice не отговаря на нуждите ви, външният диктофон е една великолепна опция – независимо дали става въпрос за диктофон или нещо друго.

Съвременните диктофони често са безжични, с Bluetooth възможности, и може да изискват сдвояване с оригиналния смартфон, използван за провеждане на разговори.

Единствените стъпки, необходими за запис със специално оборудване, обикновено са сдвояване чрез Bluetooth и натискане на бутон за стартиране и спиране на записа.

Допълнителен плюс на този метод е, че записите се съхраняват на външното устройство, докато мястото не свърши (което е почти невъзможно) или докато не решите да прехвърлите аудиофайловете някъде другаде.

Въпреки това „тъпите“ диктофони без такава свързаност могат да изискват SD карта или кабелна връзка с компютър за прехвърляне на аудио данните.

Има и още по-лесен и банален начин. Включвате смартфона на високоговорител и записвате например с помощта на лаптоп или нещо друго. Не може да се каже, че е нещо фино и удобно, но ако няма нищо друго…

Записване на обаждане в Android с помощта на приложение от трета страна

Използването на приложение за записване на глас е едно възможно решение. Въпреки че функционалността за записване на обажданията в Android е заключена към приложението Phone на Google и услугите за достъп, може да успеете да я заобиколите, като активирате диктофона и включите телефонното обаждане на високоговорител.

Единствената уговорка за това – при Android 14 и нагоре – е, че повечето приложения за запис са блокирани, когато има обаждане. Единственото изключение, което изданието zdnet е успяло да открие, е приложението Call Recorder – Cube ACR. Само че това приложение изисква абонамент и предлага безплатна пробна версия (налага се и да въведете номера на кредитната си карта). Кото всъщност е съвсем логично.

Другият начин за заобикаляне на проблема със защитата от блокиране би бил да използвате приложение за запис на глас от трета страна на втори телефон. За да направите това, трябва да поставите разговора на високоговорител и след това да започнете да записвате на второто устройство. Без втория телефон няма да можете да записвате телефонните разговори на вашето Android устройство. Но и това е доста примитивен метод, който обаче може да свърши работа, но с не особено качествен звук.

С тези приложения може да се записва шумът от околната среда около вас, включително от двете страни на разговора. Нека още веднъж да напомним, че в много страни записването на хора без тяхно съгласие е незаконно.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Три лесни начина за записване на телефонните разговори в Android смартфоните - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!