Германия одобри план за война, включително тайни складове за пшеница и спешен резерв от ориз и боб

Германският канцлер Олаф Шолц говори пред германски и американски войници в Кьолн-Ван, снимка: Армия на САЩ

Автор:Обективно

Правителството на Германия прие нов план за потенциална война, включително възстановяване на задължителната военна служба и разполагане на войски на НАТО на източния фланг.

Новата отбранителна рамка на страната беше одобрена от кабинета на канцлера Олаф Шолц в сряда, заменяйки насоките от 1989 г. „В резултат на руската агресия имаме напълно променена ситуация със сигурността в Европа”, заяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.

Новият план за отбрана включва задължителна военна повинност и принуждаване на производителите да произвеждат само военни стоки. Части от страната могат да бъдат евакуирани, а метростанции, подземни паркинги и други съоръжения под земята ще бъдат използвани като временни убежища.

Ревизиите на рамката отразяват и разширяването на НАТО на изток. „Германия вече не е фронтова държава, а служи на съюзническите въоръжени сили като център за алианса в сърцето на Европа“, заяви кабинетът.

Правителството има планове да контролира разпределението на храните, за да се справи с евентуален недостиг в случай на война. Тези непредвидени обстоятелства включват складиране на пшеница и други зърнени култури на тайни места и създаване на спешен резерв от ориз и боб. Резервите ще осигурят на германското население по една топла храна на ден, съобщава германският „Билд“.

Освен на военна служба гражданите могат да бъдат назначени и на определени цивилни длъжности, свързани със социални грижи или печене на хляб. Болниците ще трябва да бъдат подготвени за голям приток на пациенти.

Министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че новите планове отразяват повишените заплахи за сигурността. „Цялостната отбрана на Германия е задача, за която всички ние трябва да дадем своя принос, държавните и гражданските институции, както и всеки един от нас“, заяви той.

Писториус предупреди германските депутати, че страната трябва да бъде „готова за война“ до 2029 година.

Армията на Германия е изправена пред недостиг на оборудване. В парламентарен доклад от миналата година се казва, че при сегашния темп на военна модернизация, тя може да отнеме половин век, за да бъдат напълно готови германските сили.

Германия и други членове на НАТО твърдят, че блокът е изправен пред заплахата от руска инвазия, ако Москва надделее в конфликта си с Украйна. На брифинг с чуждестранни медии в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин заяви, че западните правителства подклаждат абсурдни страхове, за да помогнат за поддържането на глобалната си хегемония. „Някой си представя, че Русия иска да атакува НАТО. Луди ли сте? Кой измисли тези глупости?“, попита Путин.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германия одобри план за война, включително тайни складове за пшеница и спешен резерв от ориз и боб

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!