Медведев: Враговете на нашите врагове са наши приятели

Снимка: X/Twitter

Автор:Обективно

Москва е готова да въоръжи враговете на САЩ в отговор на изпращането на оръжия от Вашингтон и съюзниците им в Украйна, заяви бившият руски президент Дмитрий Медведев.

Президентът Владимир Путин допусна, че Русия ще помисли за такъв „асиметричен“ отговор на среща с журналисти от чужди информационни агенции. Той обаче посочи, че тази ответна мярка е само в процес на разглеждане и че няма взето такова решение.

„Това е доста значителна промяна във външната ни политика“, написа Медведев в публикация в социалната мрежа X/Twitter. Неговите думи са значително по-остри и заплашителни за Запада, отколкото коментара на Путин.

„Досега те… се чувстваха упълномощени да изпращат всякакви оръжия в Украйна, да унищожат Русия „с всички възможни средства“, като същевременно заплашват всеки, който би предоставил на Москва оръжие или други материали за нейната отбрана, пише Медведев, използвайки обиден епитет за американските съюзници.

„Нека САЩ и техните съюзници изпитат от първа ръка директното използване на руски оръжия от трети страни“, пише в поста на Медведев. „Тези лица или региони умишлено са оставени неназовани, но може да са всички, които смятат Yankeeland & Co за свой враг, независимо от техните политически възгледи и международно признаване. Техният враг са САЩ, а това означава, че за нас те са приятели“, завършва публикацията.

Медведев често публикува много остри изказвания, използвайки груб език и директни заплахи, за разлика от дипломатическия тон на Кремъл, който е значително по-сдържан. Той не споменава локациите, които визира, но една от горещите точки, където и Русия, и САЩ имат военни бази, е Сирия. Американските войски там са подложени на чести атаки от въоръжени групи в Ирак, които са подкрепяни от Иран, както и на атаки от хутите в Йемен. Те също имат подкрепата на Иран.

Преди дни Русия покани афганистанска делегация в Москва, като министърът на икономиката беше допуснат в страната, въпреки че талибаните са забранени в Русия като терористична организация. Външният министър Сергей Лавров обяви, че движението може да бъде извадено от черния списък. Талибаните водиха война със САЩ повече от 20 г. През 2021  г. американските войски се изтеглиха от Афганистан, а талибаните обявиха деня на изтеглянето на САЩ за национален празник.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Медведев: Враговете на нашите врагове са наши приятели

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!