България започва изграждането на Вертикалния газов коридор за газ за Украйна и региона

Договорът подписаха Зара Кизирян-Калчева, изпълнителен директор на "ГБС Енерджи Сълюшънс" ЕАД (вляво на снимката), и Надя Стойкова от "Булгартрансгаз". Снимка: МС

Автор:Обективно

В Министерския съвет бяха подписани два договора за изграждане на Вертикалния газов коридор – за лупингите Кулата-Кресна и Рупча-Ветрино. Така през страната ни ще се транспортира газ през Гърция и Румъния за Украйна и региона.

В прессъобщението на служебното правителство пише, че българската газопреносна мрежа ще доставя допълнителни количества втечнен природен газ от „надеждни източници, включително САЩ, Азербайджан, Египет и други“.

При подписването на документите присъстваха министър-председателят Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Украйна – Олеся Илашчук, на Унгария, на Молдова и на Гърция, и зам.-посланикът на Словакия.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че след планираното прекратяване на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г., Вертикалният газов коридор, чийто инициатор е България, ще се наложи като инфраструктура от водещо значение за целия регион.

Съветът за развитие към Министерския съвет вече е одобрил държавни гаранции в рамките на проектобюджета за следващата година, като Вертикалният газов коридор ще се строи със заем.

В края на май българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ избра победителите в обществената поръчка – „Главболгарстрой“ и американски компании. Подписаните днес договори за лупинги от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино са с изпълнители ДЗЗД „Хил Интернешънъл – ГБС 1“ и ДЗЗД „Хил Интернешънъл – ГБС 3“ (обединения, в които участват български и американски компании). Общата стойност на двата договора е близо 485 млн. лв.

„Вертикалният газов коридор е не само стратегическа инициатива с ключово значение за страните от региона, но и инструмент за гарантиране на енергийната им сигурност“, заяви служебният министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Миналия месец на среща в Белия дом служебният министър обеща през България да се доставя американски газ за Украйна и региона, съобщи министерството на енергетиката. Той също така информира Белия дом, че руският газ влиза в Европа през посредници и трябва да се замени с американски, става ясно от прессъобщението на министерството.

По думите му, увеличаването на капацитети за пренос между Гърция и България и България и Румъния, което започва днес, дава възможност за допълнителни доставки от алтернативни източници. „Сътрудничеството между българските и американските компании в изпълнението на тези проекти от инициативата ще дадат отличен пример за реализация и на бъдещи енергийни проекти с необходимото качество, в срок и в рамките на в заложения бюджет“, заяви Малинов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: България започва изграждането на Вертикалния газов коридор за газ за Украйна и региона

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!