Байдън разкри залога на войната: САЩ ще загубят контрол над Източна Европа при загуба на Украйна

Снимка: Белият дом

Автор:Обективно

САЩ не могат да позволят на Русия да спечели в конфликта с Украйна, тъй като това може да доведе до оттегляне на източноевропейски страни, заяви Джо Байдън.

Американският президент даде интервю за „Тайм“, в което призна, че САЩ не искат да загубят контрол над редица европейски страни, включително Полша и Балканите. Това може да се случи в резултат на поражението на Украйна в конфликта с Русия, така че основната задача на САЩ е да предотвратят подобен сценарий. Според Байдън САЩ трябва да контролират Европа и да определят бъдещето й „за години напред“, което той ще направи, след като „спечели“ президентските избори.

„Ако някога позволим Украйна да бъде победена, отбележете думите ми, ще видите Полша да си тръгне и ще видите всички тези страни по фактическата граница на Русия, от Балканите до Беларус, ще се справят самостоятелно“,  каза американският президент.

Преди дни той разреши на Украйна да извършва удари с американско оръжие по цели на територията на Русия. На форум на НАТО в София военният блок излезе с декларация, че вдига забраната Киев да използва натовско оръжие за военни удари вътре в Русия.

„Похарчихме много пари в Украйна, но Европа е похарчила повече пари, отколкото Съединените щати. Европа е похарчила повече пари, отколкото Съединените щати, колективно Европа е похарчила повече пари, за да се справи с Русия“, каза Байдън.

“Тайм“ оспорва този факт.  Европейският съюз е предоставил над 107 милиарда долара финансова, военна, хуманитарна и помощ за бежанци от началото на войната в Украйна. За сравнение, Съединените щати са предоставили 175 милиарда долара помощ на Украйна — 107 милиарда долара са отишли директно на украинското правителство, докато остатъкът е подкрепил други дейности на правителството на САЩ, свързани с войната.

Някои европейски правителства са направили по-големи финансови вноски за Украйна спрямо размера на техните икономики, отколкото Съединените щати, според Съвета за международни отношения.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Байдън разкри залога на войната: САЩ ще загубят контрол над Източна Европа при загуба на Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!