Путин: Ще обмислим асиметричен отговор на доставките на оръжие за удари по територията на Русия

Путин на среща с журналисти от международни медии, организирана от ТАСС, снимка: ТАСС

Автор:
Обективно

Русия може да достави оръжията си с голям обсег в региони по света, откъдето може да има удари по „чувствителни цели“ на онези страни, които доставят оръжие на Украйна за удари по територията на Русия. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща, организирана от ТАСС, с журналисти от АФП, Ройтерс, ДПА и други международни информационни агенции.

„Ние мислим за това, че ако някой смята за възможно да достави такова оръжие в зоната на военните действия, за да нанесе удари по нашата територия и да ни създаде проблеми, тогава защо нямаме право да доставяме оръжията си от същия клас в тези региони по света, където могат да се нанасят удари по чувствителни цели на онези страни, които правят това срещу Русия?“, попита той.

„Тоест, отговорът може да бъде асиметричен. Ще помислим за това“, добави Путин.

Ударите по Руската федерация с участието на западни страни означават тяхната пряка война срещу Русия, Москва ще реагира, подчерта той.

Съединените щати вярват, че „Бог е заспал“ на рамото им, но в света се появяват нови центрове на власт, каза Путин.

Той заяви, че Западът е предотвратил сключването на мирен договор между Русия и Украйна през пролетта на 2022 г., в противен случай конфликтът щеше да приключи в края на същата година, каза той.

„Г-н Джонсън (бившият британски премиер Борис Джонсън – б.р.) дойде и го направи не само по своя инициатива, но също така, сигурен съм, с подкрепата на администрацията на САЩ, не се съмнявам в това“, каза Путин.

Според него Истанбулското споразумение е парафирано от украинската страна, което означава, че ги устройва. „Украинската страна, нейните служители публично заявиха, че ако бяха подписали това споразумение окончателно, войната щеше да приключи в края на 2022 година. Не ние го казахме, беше казано от украински официални лица в Киев, публично“, заяви руският президент.

Путин нарече глупости изявленията, че след Украйна Русия иска да атакува НАТО: „Tе са напълно глупави, луди или какво?“

Той разкритикува правителството на САЩ, че е пренебрегнало дори да задава въпроси, след като американският журналист Гонсало Лира умря в украински затвор по-рано тази година. Преди да почине, той изпрати писмо до близките си, в което разказа, че е много болен, има пневмония, сериозни проблеми с белия дроб и не получава нужната медицинска помощ. Той беше арестуван през май 2023 г. по обвинения, че оправдава военните действия на Москва срещу Украйна.

Путин беше попитан дали руските служители ще помогнат за улесняване на разследването за смъртта на френски оператор от АФП, Арман Солдин, загинал миналия месец при ракетен удар западно от Бахмут в Украйна. Руският президент предложи да помогне за активизирането на разследването, но сравни отговора на смъртта на френския оператор с това как реагира администрацията на американския президент Джо Байдън на новината за смъртта на Гонсало Лира в Украйна.

„Те измъчваха американски журналист до смърт в украински затвор, а САЩ дори не питат какво се е случило с него“, каза Путин. – „Никой не си направи труда да попита какво всъщност се е случило.“

Държавният департамент на САЩ потвърди смъртта на Лира, но отказа да коментира обстоятелствата около задържането му. Бащата на журналиста Гонсало Лира-старши заяви, че синът му е бил измъчван от правителството на украинския президент Володимир Зеленски, а американските служители „не са направили нищо“, за да му помогнат. Той добави, че журналистът може да е предопределил съдбата си, когато е критикувал не само правителството на Зеленски, но и Байдън и вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

Путин отбеляза, че най-малко 30 руски журналисти са били убити в зоната на бойните действия от началото на конфликта с Украйна през февруари 2022 година. „Никой не ни дава възможност да разследваме и да научим какво се е случило с тях“, каза той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин: Ще обмислим асиметричен отговор на доставките на оръжие за удари по територията на Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!