Politico: Германия подготвя армията си за война с Русия, провеждайки учения в Литва

Труд

Германия започна да провежда учения на територията на Литва , за да се подготви за война с Русия, съобщава вестник Politico.

Както подчертава изданието, по време на обучението германската армия отработи маневрите от програмата „Голямата квадрига 2024“. Те са част от учението на НАТО, наречено Steadfast Defender. В същото време основната цел на германските военни е да се подготвят за евентуална война с Руската федерация.

След като взе забележителното решение да изпрати 5000 войници в Литва до 2027 г. — първото постоянно разполагане на чуждестранни войски на Берлин от Втората световна война насам — Германия затвори своята част от ученията Steadfast Defender на НАТО миналия месец с военни игри само на 15 километра от границата с Русия съюзник Беларус.

Климатичната 90-минутна огнена битка на живо беше организирана за законодатели, дипломати и местни военни началници на полигоните за обучение Pabradė.

„Германия държи на думата си“, каза генерал Карстен Бройер, главен инспектор на германската армия, под внезапен дъжд, след като целуната от слънцето демонстрация приключи с хореографско прелитане на два остарели Eurocopter Tiger, оборудвани с противотанкови ракети ударни хеликоптери. Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО.

Бройер каза, че на Москва ще са нужни пет до осем години, за да възстанови въоръжените си сили от изтощителната война в Украйна, което поставя 2029 г. като краен срок за усилията на НАТО да се подготви за евентуална битка. 

Това, което се случва в Литва, е външното измерение на германската  инициатива Zeitenwende , стартирана след атаката на Русия срещу Украйна. Зарязвайки дивидента от мир след Студената война, Германия хвърли спешни 100 милиарда евро в превъоръжаване на своята армия и преработи отбранителната си доктрина , за да превърне Бундесвера в армия, способна да се бие - и да печели - война.

„Светът е различен, отколкото беше преди 24 февруари 2022 г.“, каза министърът на отбраната Борис Писториус по време на посещение в Пабраде броени дни преди финалното шоу. „За нас като Бундесвера това означава, че мисията се е променила; националната отбрана и отбраната на съюза са във фокуса.“

Германия е водещата нация в засиленото предно присъствие на НАТО в Литва. В Естония Обединеното кралство играе подобна роля, докато в Латвия това е Канада.

В Pabradė към немските войници се присъединяват литовски, холандски и френски войници за така нареченото учение Quadriga, но 10-та танкова дивизия на Бундесвера ръководи шоуто с танкове Leopard 2, пехотни машини Puma и Boxer, артилерийска платформа Panzerhaubitze2000 и разчистване на мини системи.

Дълбоко в боровите гори южно от Вилнюс, на 80 километра от Пабраде, войници и копачи подготвят почвата за много от 5000-те войници и техните семейства, които скоро ще бъдат постоянно базирани в Литва. 

Блатистата Руднинкайска гора някога е била осеяна от съветски бомбардировачи като част от тренировъчни излети от времето на Студената война, но днес висшето ръководство на Литва начертава базов лагер с десетките войници на Бундесвера, които вече са на място. Стотици други трябва да кацнат до края на годината.

Интересът към военните игри в Pabradė добавя елемент на неотложност за Римантас Ярмалавичюс, литовски полковник, който, махвайки през храстовидна поляна, казва, че пънове и стари експлозиви вече са премахнати, за да направят място за нови казарми.

„Това е колективна защита и за нашите агресивни съседи е важно да не сме сами“, каза 52-годишният мъж, който навърши пълнолетие, докато Литва се бореше за освобождаване от Съветския съюз. „Кибератаките, пропагандата е постоянна, руснаците са агресивни през цялото време.

Преди да поеме поста, Jarmalavičius ръководи териториалната отбрана на южния регион на Литва, който включва Suwałki Gap, тънката ивица на границата с Полша между руския ексклав Калининград и Беларус, която често се разглежда като вероятна възпламенителна точка във всеки бъдещ конфликт между НАТО и Москва.

Ходенето през 60-километровия неподдържан терен на Suwałki Gap го подготви за предизвикателството да получи отдалечена гора за военна употреба. Отне месеци, за да се разчистят храсталаците и експлозивите от съветската епоха от площта от 40 хектара, необходима за жилища.

Открити са неексплодирали бомби, потънали на дълбочина до 2 метра в калта в райони, които скоро ще бъдат използвани за обучение на танкове, каза той.

Има и други предизвикателства, тъй като стари гробове, праисторически селища и мястото на битка с руснаците от 1863 г. добавят усложнения за бъдещите предприемачи. „Има места, които трябва да бъдат запазени“, каза Ярмалавичюс.

Все пак има напредък. Местният съвет вече е поставил водопроводни и канализация до края на гората; целта е тази година да бъдат обявени обществени поръчки за строителство.

В допълнение към жилищата за 5000 войници и хеликоптерна площадка, трябва да бъдат асфалтирани пътища за превоз на хора и превозни средства между различните учебни съоръжения - от стрелбища за малки оръжия и картечници до 12-километрова артилерийска площадка, зона за стрелба на танкове и фалшив селище за обучение за интензивна градска война.

Работата на Jarmalavičius е да гарантира, че обещанието на Литва да плати за жилищата и съоръженията за обучение в базата от 170 квадратни километра се управлява правилно, пише още изданието.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Politico: Германия подготвя армията си за война с Русия, провеждайки учения в Литва - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!