Салвини към Макрон: Нахлузвай каската и напред към фронта в Украйна

Италианският вицепремиер Матео Салвини призова френския президент Еманюел Макрон лично да отиде в Украйна и да участва във военните действия на страната на режима в Киев.

По време на предизборно събитие в италианския град Бари Салвини се обърна публично към Макрон и прикани френския лидер, известен с войнствената си риторика, да спре да „заблуждава италианците“, да нахлузи бойната каска и да отиде да се бие в Украйна.

Италианският вицепремиер, министър на транспорта и лидер на крайнодясната партия Лига подчерта, че „нито една италианска бомба или куршум няма да удари Русия“.

Напоследък Салвини често критикува ръководството на Европейския съюз и НАТО за подкрепата за Киев. В същото време италианският вицепремиер нарече шефа на европейската дипломация Жозеп Борел „провокатор“, а генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг – „опасен джентълмен“, припомнят руски медии.

"Нито един италиански войник никога няма да загине в името на френския президент Еманюел Макрон", заяви Салвини в началото на май, след като френският лидер заяви, че не може да бъде изключено пращането на западни войски на фронта в Украйна, ако Москва пробие фронтовите линии и Киев отправя официално искане.

„Никога нито един италиански войник не може да умре в името на Макрон, това е, което мисля“, каза Салвини в социалните медии.

По-рано беше съобщено, че френски военен персонал вече е в Украйна, но след официалното изявление на Макрон за изпращане на инструктори, което може да бъде направено в следващите дни, обучението на украинските бойци ще стане по-мащабно.

Както съобщава френското издание Valeurs Actuelles, позовавайки се на бившия полковник от френския флот Пере дьо Йонг, френски военни са в Украйна от дълго време.

На първо място, това са военни инструктори, които придружават и поддържат военна техника, както и обучават бойци от украинските въоръжени сили за нейното използване. След изявлението на Макрон мащабът на френското военно присъствие в Украйна може да нарасне значително.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Салвини към Макрон: Нахлузвай каската и напред към фронта в Украйна | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!