Юрист пред Lupa.bg: Няма да могат да се издават експресно лични карти на хората от провинцията

Събирането на пръстови отпечатъци за документи е незаконно, предупреди Даниел Божилов

Автор: Симона Георгиева

Въвеждането на централизирано издаване на документи за самоличност се прави заради една обществена поръчка и да се вземат едни пари. Почти е невъзможно да бъде издаден документ с експресна поръчка. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

 „Представете си, че живеете във Варна и ви трябва спешно нова лична карта. Какво правите?! Дори и да сте от София пак е много трудно. Гишетата имат 8 часов работен ден. Трябва да си първи в 8. 00 часа, за да може да влезеш и да си подадеш заявлението. Само така ще си вземеш документа преди затварянето на службата в 17 часа”, обясни Божилов. 

Според него ще се опитват да събират биометрични данни при издаването на лична карта. Засега чиповете са за международните паспорти. Според решение на Конституционния съд те обаче са незаконни.

През 2015 г. бившият здравен министър Петър Москов искаше да се влиза в болница срещу пръстов отпечатък. Идеята му остана нереализирана, защото биометричните данни са защитени от Закона за личните данни. Събирането и използването им става при строги правила. Дори в системата на МВР достъп до тях има ограничен екип.

„Ако не искам да дам пръстов отпечатък за лична карта? Без документ ли ще остана? А и защо ни карат да плащаме нещо, което не е наше и ни е дадено за временно ползване? Личната карта и паспортът са собственост на държавата. Дават ти ги за временно ползване - чл 2. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) от Закона за личните документи.

Правителствената пресслужба съобщи, че при необходимост ще бъдат направени промени, свързани с предстоящото въвеждане на централизирано издаване на документи за самоличност. С решението за централизация, взето преди около 5 години, хората ще имат възможност да подават заявления за експресна поръчка в областните градове, но документите, издадени в рамките на 8 работни часа.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Юрист пред Lupa.bg: Няма да могат да се издават експресно лични карти на хората от провинцията - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!