Как живее Матиас, който кацна на Червения площад

Автор: Василий Зайцев, gazeta.ru

Труд

Момчето от Хамбург се превърна в покер играч, измамник и престъпник

Излежа година за хулиганство в затвор в СССР

Приема индуизма и учи за инструктор по йога

„Вече не трябва да работя, за да си изкарвам прехраната. Веднъж спечелих € 750 000 само за пет вечери на яхтата“, разказва не лектор по бизнес обучение, а същият Матиас Руст, който преди 37 години отлетя за СССР и кацна с лек самолет на Червения площад в Москва. След като стана най-обсъжданият човек в света за няколко дни, Руст не влезе в политиката. Вместо това той продължи да живее като авантюрист, като периодично беше осъждан за нападения с нож и кражби.

„Излязох от хотела и се отправих към Червения площад. Приближавайки Василиевския спуск, видях необичайна картина: един малък лек самолет беше замръзнал на паветата, а изненаданите московчани и гостите на столицата се тълпяха наоколо. Пак снимат някаква реклама“, ми мина през главата“, спомня си Дмитрий Ковальов, полковник от резерва на ФСБ. Но това не е реклама или заснемане на филм, а истински нелегален турист от Германия, на 19 години и с името Матиас Руст. Без да знае, на 28 май 1987 г. той поздрави съветските граничари за професионалния им празник на този ден.

Немският гимназист сам направи това, за което един военен разузнавателен пилот би имал нуждата от цял ​​щаб от плановици. В родината си той наема самолет „Чесна“ 172, най-разпространеният самолет в света, но модифициран чрез инсталирането на допълнителни резервоари за гориво вместо седалките. Във Франкфурт на Майн той поръчва точните карти на Европа и на западната част на СССР. На 13 май Руст излита от родния си град Хамбург и се впуска в дълго пътуване през Северна Европа, започвайки с Фарьорските острови и Исландия. След като отлита за Хелзинки, той поема курс за Москва като лъже въздушните диспечери, че се насочва към  Стокхолм.

На теория Руст би могъл да лети напълно незабелязано, ако беше решил да лети на височина под 30 м, като се движи по пътища и реки. Младият мечтател обаче беше толкова далеч от военните дела, че вместо задължителната военна служба той избира алтернативната. Той нямаше представа как да пробие противовъздушната отбрана и не планираше да се крие. Затова летеше на надморска височина точно под облаците, което улесняваше навигацията му по големите северни езера – Чудското, Илмен и Селигер.

Изтребителите незабавно излитат, за да пресрещнат нарушителя. МиГ-23 го го настига в облаците над  град Гдов, летейки толкова близо, че Руст можеше да види каската на пилота. Но е трудно да се преследва „Чесната“ дълго време с изтребител, тъй като максималната скорост на лекомоторния самолет е по-малка от минималната скорост на МиГ-23. В резултат на това нито изтребителите, нито зенитно-ракетните батерии свалят нарушителя. Руст стига до Червения площад, прави няколко кръга над него, адаптирайки се към цикъла на работа на светофара и когато се появява свободен „прозорец“, той каца до Болшой Москворецки мост, като едва не удря покривите на колите.

Отсъствието на видима реакция от страна на въоръжените сили на СССР развълнува страната. Възникна голям скандал: командващият войските на ПВО Колдунов подава оставката си заедно с цял куп генерали, а министърът на отбраната Соколов е сменен с Язов. В общественото съзнание за мнозина полетът на Руст се разглеждаше като „провал на съветската противовъздушна отбрана“. Това до голяма степен се дължи на факта, че СССР стана заложник на собствения си имидж – на сурова страна, в която границите бяха затворени с непроницаем кордон от двете страни, за да се създаде среда вътре, която беше идеално контролирана от властите.

В действителност нямаше никаква необходимост да се сваля хулигана след като целта беше прихваната и идентифицирана като цивилен невъоръжен самолет, който не представлява заплаха.

Обхватът на скандала в СССР беше по-скоро свързан с желанието на Горбачов да прочисти армията, а не с истинската, според него, непригодност на командването. На фона на толкова мащабните последствия е интересно да разберем какво е мотивирало Руст и как се е разви след това личната му съдба.

Най-известният невоенен пилот на Германия се оказа идеалист и активист. Действал е разстроен от възприемания от него мним провал на преговорите Рейгън-Горбачов в Рейкявик, които скоро прерастват в подписването на Договора за намаляване на стратегическите оръжия. Под влиянието на този „провал“ той решава да прибегне до публична дипломация и, по собствените му думи, да изгради мост между Изтока и Запада, за да помогне на Перестройката. Младият мъж решава да направи това по най-неестествения начин - като провокира въздушен инцидент, който лесно може да завърши със свалянето на самолета и международен скандал. В крайна сметка всичко минава добре и освен съветските генерали, единственият потърпевш е самият пилот, който лежи една година  в съветски затвор за хулиганство и е лишен от лиценза си за летене в Германия.

Матиас Рурк – снимка от участието му в тв шоу през 2012 г.

Целият му следващ живот показва, че той не строи ясни рационални планове, а се ръководи по-скоро от интуицията и импулсите си. Един от тези импулси се проявява през 1989 г., докато Матиас е на алтернативна военна служба като санитар в болница и намушква с нож свой колега. Лежиш още 15 месеца в немски затвор и е освободен предсрочно, но импулсите продължават. Например през 1996 г. той приема индуизма, за да се ожени за момиче от Индия.

През 2001 г. е привлечен към наказателна отговорност за трети път в живота си за  кражбата на пуловер на стойност 179 марки. Тъй като няма причина да се смята, че Руст е страдал от крайна бедност или студ, вероятно това е бил поредния жест или необмислена стъпка, но този път пилотът се отървава само с глоба.

Деловият живот на Руст също е далеч от традиционните немски ценности, според които човек трябва съзнателно да избира професията си и да се усъвършенства в нея. Първите години след полета  продава обувки, след което за няколко години заминава да живее на остров Тринидад. През последните десетилетия Руст, по собствените му думи, прави парите си, като организира състезания с лодки и автомобили, играе покер и работи като анализатор в швейцарска банка, като същевременно учи за учител по йога.

Изненадващо е, че успоредно с уроците за инструктор по йога той не планира да продава обучителни курсове по йога. През 2006 г. отново попада в криминален сюжет, след като е признат за виновен в измама, защото плаща на една транспортна компания с невалиден банков чек.

Бившият пилот се е отказал от своя политически активизъм, но от време на време не пропуска да ни представи своята гледна точка към геополитиката. „Индия ще бъде по-добре, ако следва политика на неутралитет, когато взаимодейства със страните-членки на ЕС, тъй като големите европейски сили в момента безпрекословно следват външната политика на САЩ“, каза той пред индийското издание Hindu.

Независимо дали покерът наистина е донесъл печалби и просперитет на Руст, биографията му магически прилича на метафора за всичко, което се случи след перестройката, на която той толкова искаше да помогне. Младият идеалист се оказа ексцентричен престъпник, крадец и измамник, който караше през всичките дупки на живота, прес които се озова по въпросите, абсолютно несвързани с борбата за мир.

(Превод за "Труд news" - Павел Павлов)

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Как живее Матиас, който кацна на Червения площад - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!