Френският еврокомисар: Париж не налага санкции на руския газ, защото се нуждаем от него

Тиери Бретон, снимка: Европейски парламент

Токът за бита рязко поскъпва на свободния пазар

Автор:
Обективно

Франция не налага санкции върху вноса на руски газ, защото страната все още се нуждае от него, заяви френският еврокомисар Тиери Бретон в интервю за Sud Radio.

„Напомням ви, това е реалността и ви напомням, че газът не е част от санкциите… Не сме наложили санкции върху газа, защото все още се нуждаем от него и не можем да го купим тук“, каза еврокомисарят.

В момента вносът на руски газ е нараснал във Франция повече, отколкото във всяка друга страна в Европа.

Париж е платил над 600 милиона евро на Кремъл за доставки на газ от началото на годината, показват данни, анализирани от мозъчния тръст Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

„Не може Франция, от една страна, да казва, че трябва да сме сурови с Русия, а от друга страна да им плаща големи суми пари“, каза европейски дипломат, цитиран от „Политико“.

Нарастващият френски внос на газ от Русия идва, след като Макрон се опита да заеме по-твърда линия в подкрепа на Киев и дори изпрати военни инструктори в Украйна.

Френският лидер отказа да изключи изпращането и на войски в Украйна и призова съюзниците да не бъдат „страхливци“ в защитата на Киев, отбелязвайки рязък завой от предишните му призиви да не се „унижава“ руският президент Владимир Путин.

Франция настоява, че закупуването на газ е необходимо, за да поддържа доставките до домакинствата в цяла Европа и че е обвързана с дългосрочно споразумение с Русия, което от правна гледна точна е сложно да не изпълни. Но критиците посочват като причина да не бъдат налагани санкции на руския газ съпротивата от националния енергиен производител Total Energies.

Франция далеч не е единственият вносител на руски втечнен природен газ. Най-малко девет страни от ЕС продължават да купуват руско синьо гориво, показват данните за доставки, цитирани от „Политико“. Но Париж поведе блока както по абсолютни обеми, внесени през 2024 г. – общо 1,5 милиона тона, така и по увеличението на покупките в сравнение със същия период на миналата година, коментира изданието.

В същото време други европейски държави, например България, заменят руския газ с американски. Миналата седмица служебният енергиен министър Владимир Малинов обеща на среща в Белия дом през България да се доставя американски газ за Украйна и региона, съобщи министерството на енергетиката. Той също така заяви, че руският газ влиза в Европа през посредници и трябва да се замени с американски, става ясно от прессъобщението на министерството.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Френският еврокомисар: Париж не налага санкции на руския газ, защото се нуждаем от него

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!