"Блумбърг": Западът е притеснен от плановете на Русия да отнеме от Франция урана на Нигер

Автор: Блумбърг

Няма да има достатъчно уран за всички - ясно намеква "Блумбърг". Изданието посвещава последната си публикация на историята как след преврат в Нигер и загубата на влияние там от американци и французи, Русия се опитва да завладее урановите активи - преди това собственост на френска компания, контролирана от държавата.

Изданието го нарича "поредно предизвикателство за западните интереси в Африка".

„Руската държавна ядрена компания Росатом беше в контакт с военните власти на Нигер относно придобиването на активи на френската компания Orano SA“, се казва в публикацията, позовавайки се на неназован източник в Москва.

Западен дипломат, работещ в района на Сахел, каза пред изданието, че руските преговори с властите в Нигер вероятно ще се съсредоточат около разрешителните за добив. Нигер държи около 4% от световното производство на уран през 2022 г., според Световната ядрена асоциация.

„Русия укрепва икономическите, дипломатическите и военните си връзки в Африка, включително след преврата в Нигер, и те гледат на тази част на света като на стратегическа инвестиционна възможност“, цитира публикацията базирания в Берлин ядрен анализатор от Carnegie Endowment for International Peace, Марк Хибс.

В същото време самата компания Orano, която се обсъжда в статията, казва, че не е запозната с никакви преговори между Нигер и руски организации. Във всеки случай това следва от отговорите на компанията на въпроси, изпратени по имейл до "Блумбърг".

Изданието пояснява, че все още не е ясно колко активи търси Росатом в Нигер, а вътрешен човек на изданието в Москва описва дискусиите като „на ранен етап, който все още не е достигнал етапа на преговори, и условията на какъвто и да е трансфер все още не са определени“.

Според уебсайта на компанията Orano притежава мажоритарни дялове в операторите на мината Somair, вече затворената подземна мина Cominak и проекта Imouraren, който е спрян от 2015 г.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Блумбърг": Западът е притеснен от плановете на Русия да отнеме от Франция урана на Нигер | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!