Москва: Руският отговор на НАТО в Украйна може да бъде „асиметричен“ и по-силен от очакваното

Сергей Рябков
Автор:Обективно

САЩ са близо до това да направят „фатална“ грешна преценка за Русия в конфликта в Украйна, предупреди заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

Дипломатът коментира решението на САЩ да позволят на Киев да използва американско оръжие извън това, което Вашингтон смята за украинска територия. Предполага се, че този ход е ограничен до малка гранична част от руския Белгородски регион, свързана с военните действия в Харковския регион.

„Бих искал да предупредя американската страна срещу погрешни сметки, които могат да доведат до фатални последици. По някаква неясна причина те подценяват колко сериозен отговор биха могли да срещнат“, каза Рябков пред журналисти, цитиран от ТАСС.

Дотогава заявената политика на САЩ беше да се забранят подобни атаки, за да се предотврати предизвикването на Трета световна война. Киев заяви, че не е доволен от промяната, тъй като иска да стреля американски оръжия с голям обсег дълбоко в Русия.

Руският президент Владимир Путин предупреди за „сериозни последици“ от подобни удари на далечни разстояния, които, по думите му, могат да „се случат в Европа“. Реакцията на САЩ на подобно развитие беше под въпрос, „като се има предвид паритетът в стратегическите оръжия“, добави той.

Рябков призова американските политици да се вслушат в думите на президента, като предположи, че „прекарват част от времето си, което вероятно губят за компютърни игри, съдейки по въздушния им подход към сериозни въпроси“ и да вземат под внимание казаното от Путин.

Дипломатът също така предупреди, че руската реакция на украинските атаки срещу ядреното й възпиране може да бъде „асиметрична“, тъй като Москва държи САЩ отговорни за тях. Американските власти „дадоха на Киев разрешение за всякакви действия и не правят нищо, за да ограничат провокациите на своите клиенти… Но САЩ не получават това, без да платят цената, и ще почувстват последствията“, каза дипломатът.

Киев атакува две радарни станции за ранно предупреждение при ядрена атака в Русия миналия месец, като според снимки в социалните мрежи атаката е повредила един от радарите. Руското министерство на отбраната не коментира информацията. Въпросните съоръжения са предназначени за ранно засичане на изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети и дават на руското ръководство прозорец от време да реши как да реагира.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Москва: Руският отговор на НАТО в Украйна може да бъде "асиметричен" и по-силен от очакваното

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!