Какъв ще е отговорът на Москва на ударите със западно оръжие

Днес.dir.bg

Всяка искра може да доведе до глобален пожар

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков направи редица остри изявления относно ударите със западни оръжия по руска територия и украинските удари по РЛС за ранно предупреждаване за ядрен удар. Рябков призова САЩ да се отнесат "с максимална сериозност" към руските предупреждения относно отговора на ударите с американско оръжие по руска територия. "Москва предупреждава САЩ да не си правя грешни сметки, които могат да имат фатални последици", заяви Рябков. Ударите по ядрените радари могат да получат "асиметричен отговор". "Подобни опити ще бъдат парирани, отговорът може да бъде асиметричен", заяви заместник-министърът на външните работи.

Това е първият официален коментар от страна на Руската федерация относно ударите по руските РЛС.

След като западните държави, включително Съединените щати и Германия, разрешиха нанасянето на удари с оръжия по руска територия, много се обсъжда какъв ще бъде отговорът на Руската федерация, коментира украинското издание "Страна".

Москва вече нееднократно е заеявала, че ударите със западно оръжие по Русия са "червена линия", и заплашваше с различни ответни действия, включително и с ядрен удар. Какво да очакваме от Кремъл сега, след като правото да се използват западни оръжия на руска територия беше официално потвърдено?

На първо място, трябва да се каже, че постоянните заплахи от страна на Москва за използване на ядрено оръжие не означават, че тя възнамерява да ги изпълни "тук и сега". Руските ядрени оръжия са единственото нещо, което възпира страните от НАТО да се намесят пряко във войната на страната на Украйна и да увеличат максимално военната си помощ. Ето защо Руската федерация постоянно напомня на различни нива, че може да ги използва.

Струва си да се отбележи също така, че използването на ядрени оръжия крие огромни рискове за самата Русия. Например един ядрен удар по Украйна може да изпрати Русия в международна изолация, да разруши отношенията ѝ със страните от "глобалния юг" и на първо място с Китай. А ядрен удар по страните от НАТО може да предизвика ответен ядрен удар по Русия и световна война със заплаха от гибел на цялото човечество. Ето защо поводът и обстоятелствата ще играят огромна роля за решението на Москва да използва ядрено оръжие.

Русия вече използва почти целия си военен потенциал в Украйна и следователно Москва има само две възможности в резерв.

Първата е използването на ядрени оръжия в Украйна.

Втората е да нанесе удари по страните от НАТО с конвенционални или ядрени оръжия.

Възможните причини Москва да реши да използва тези варианти се делят на три групи.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Какъв ще е отговорът на Москва на ударите със западно оръжие | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!