Абсолютен рекорд: Инфлацията в Турция с 76 на сто, достигна връх за последните 25 години

Цените на облеклото и обувките са се увеличили с 10 на сто за месец

Снимка: GettyImages, marica.bg

Инфлацията в Турция се ускори повече от прогнозираното миналия месец, което официални лица се надяват да бележи края на най-лошото от продължилата години криза на разходите за живот.

Данните днес показаха, че инфлацията се е ускорила до годишни 75,65 процента през май, от малко под 70% месец по-рано. Месечният ръст на цените, според турския статистически институт, достигна 3,4 на сто. Тези показания надхвърлиха средните прогнози на икономистите.

Това беше регистрирано като едно от най-високите нива на инфлация в Турция за последните 25 години. Това ниво на спад е достигнато за последен път в края на 90-те и началото на 2000-те години. По-специално, по време на икономическата криза от 2001 г. темповете на инфлация надхвърлиха 70 та сто.

Траекторията на цените с пик през май следва пътя, начертан от централната банка, тъй като възприе по-конвенционалната икономика след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган преди година. 

Политиците очакват инфлацията в Турция да приключи годината на 38 на сто, което все пак ще я остави на шесто място в света, според Международния валутен фонд.

Централната банка отбеляза, че значително отклонение от прогнозираните перспективи и очаквания може да доведе до ново повишаване на основният лихвен процент, след като той бе увеличен до 50% през март.

Импулсът на дезинфлацията ще диктува търсенето на турски активи от страна на инвеститорите след неотдавнашен скок на притока от чужбина. Лировите облигации са погълнали рекордните $6,5 милиарда чужд капитал през май, докато акциите скочиха с 30% в доларово изражение тази година, едно от най-добрите резултати на пазара на акции в света.

Основната група с най-слаб ръст спрямо същия месец на предходната година е облеклото и обувките с 50.85 та сто. От друга страна, основната група с най-голям ръст спрямо същия месец на предходната година е образованието със 104.80 на сто.

Сред основните разходни групи основната група с най-малко увеличение през май 2024 г. спрямо предходния месец са съобщенията с 1,01 процента.

От друга страна, основната група с най-голямо увеличение спрямо предходния месец на май 2024 г. е облеклото и обувките с 9.60 на сто.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Абсолютен рекорд: Инфлацията в Турция с 76 на сто, достигна...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!