Разказахме играта и на бозата

Днес тъпчат напитката с всевъзможни Е-та и консерванти

Времената, в които представата за удоволствие в сладкарницата бе паста или тулумбичка с боза или пък баничка с чаша от резливата течност, отминаха безвъзвратно.

Към днешна дата не можете да откриете в почти нито една сладкарница питието от просо или пшеница, а и сякаш хората спряха да я търсят. Същевременно мнозина твърдят, че бозата е истински лек за редица болести. 

Бозата се предлага единствено в големите магазини или специализираните баничарници, но вкусът й сякаш няма нищо общо с този от преди години, липсва някогашната истинска слабост. Въпреки дискриминацията на любимата резлива течност на поколения българи, заменена от домашни лимонади, смутита и фрешове. Въпреки всичко за момента страната ни е единственият член на ЕС, производител на боза, която за някои търговци се оказва добър бизнес на преситения западен пазар. 

Както вече споменахме, вкусът на съвременната боза е далеч от този на соца. Сега бозата е толкоз гъста, че почти наподобява пюре, а и киселинността й е изкуствена. Резливата жилка пък вече е изцяло забравена. Всъщност именно в протичащите ферментационни процеси напитката придобива разнообразни приятни вкусови нюанси. Навремето някои обичаха бозата сладка, а други по-кисела и резлива. Такава ставаше с ферментационните процеси, водещи до натрупване на мехурчета от въглероден диоксид.  

В наши дни няма къде да се пита – сладка ли е бозата, или резлива. Тя няма как да е резлива, защото почти никъде не се произвежда със захар, а се подслажда с букет от синтетика – аспартам (Е951), захарин (Е954), цикламат (Е952), ацесулфам (К (Е950) – всичките все „полезни” за здравето. Най-големият| ударник е аспартамът. 

Консервантите в бозата пък - калиев сорбат (Е202), низин (Е234), тотално съсипват натуралния й вкус. Всъщност не се заблуждавайте, че това, което днес може да си купите в хипермаркета, е боза, защото само името е останало. Иначе в истинската боза има въглехидрати, растителни фибри, белтъчини, органични киселини (в частност – млечна киселина, която е отличен чревен дезинфектант с благотворно въздействие върху храносмилането), букет от витамини (А, В, С, Е) и важни микроелементи – калций, желязо, фосфор и др. Изпитано в годините свойство на бозата е да увеличава количеството на кърмата на майките. На чудодейната напитка е приписвано и качеството на естествен пластичен хирург, който уголемява дамския бюст. 

Ориентът започва там, където се произвежда и консумира боза, смятат европейците. В различните страни тя се произвежда от различни зърнени култури – пшеница, царевица, ръж, ечемик, просо и др.

В резултат и получените продукти се различават по консистенция и органолептични качества. Турците в наши дни предлагат бозата поръсена с канела и задължително с печена леблебия.

Източник: Уикенд

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Разказахме играта и на бозата

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!