Хусите удариха втори път за ден американския самолетоносач "Дуайт Айзенхауер"

Нападението е в отговор на ударите на Великобритания и САЩ, които убиха 16 души в контролираната от бунтовниците йеменска територия

Снимка: YouTube

Милен Ганев
Главен редактор във Fakti.bg

Йеменските хуси атакуваха американския самолетоносач "Дуайт Айзенхауер" в Червено море два пъти за 24 часа. Това заяви военният представител на радикалната организация Яхя Сария по телевизионния канал Al Masirah.

Според него ударът е нанесен с помощта на няколко ракети и дронове, „което е втората атака срещу самолетоносач за 24 часа“. Бунтовниците за първи път съобщиха за ракетна атака срещу този кораб на 31 май. В предишното изявление на Сариа се казва, че първата атака е била в отговор на ударите на Великобритания и САЩ, които убиха 16 души в контролираната от хусите йеменска територия.

Представител на движението съобщи и за атаки срещу американски разрушител в Червено море и три търговски кораба - Maina, Aloraiq и Abliani. Твърди се, че бунтовниците са атакували разрушителя с няколко дрона, „отбелязвайки пряко попадение“. Според Сария Maina е бил ударен два пъти - първо в Червено море, а след това и в Арабско море. Aloraiq е атакуван в Индийския океан, а Abliani - в Червено море.

Американските въоръжени сили от своя страна са унищожили дрон и две балистични ракети на хусите, съобщи Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ), цитирано от Ройтерс и БТА.

Агенцията допълни, че американски военнослужещи са видели как два безпилотни летателни апарата на хусите потъват в Червено море.

Двете противокорабни балистични ракети, които силите под ръководството на Централното командване са прехванали, са били изстреляни по посока на ескадрения миноносец "Грейвли". Няма данни за пострадали членове на екипажи или за нанесени щети по бойни кораби на оглавяваната от САЩ коалиция за защита на плавателните съдове в региона или на самите търговски кораби, поясняват от СЕНТКОМ.

Говорителят на военното крило на хусите Яхия Сария обяви вчера, че групировката му е провела шест операции в Червено море и в Индийския океан, като мишени са били ескадрен миноносец на САЩ и американският самолетоносач "Дуайт Айзенхауер".

В нощта срещу петък Великобритания и САЩ нанесоха масирана атака срещу обекти на бунтовниците. Централното командване на САЩ по-късно съобщи, че коалиционните сили са ударили 13 цели в различни контролирани от хусите райони на Йемен. В изявление Министерството на отбраната на Обединеното кралство каза, че по време на съвместната операция са били атакувани три цели в Ходейда, включително местоположението на дронове и ракети земя-въздух.

Според бунтовниците 16 души са били убити и над 40 са ранени в резултат на атаката на Великобритания и САЩ. Жертвите включват както цивилни, така и униформени. Ударени бяха сградата на радиостанцията в град Ходейда, станцията на бреговата охрана в търговското пристанище Салиф, разположено на брега на Червено море, йеменската столица Сана, както и провинция Таиз.

След ескалацията на конфликта в ивицата Газа, хусите предупредиха, че ще бомбардират израелска територия и ще попречат на кораби, свързани с нея, да преминат през водите на Червено море и протока Баб ел Мандеб, докато операцията в палестинския анклав не спре. От ноември 2023 г. хусите са атакували десетки цивилни кораби в Червено море и Аденския залив.

В отговор на действията им американските власти обявиха сформирането на международна коалиция и началото на операция за осигуряване на свободата на корабоплаването и защита на корабите в Червено море. Впоследствие британските и американските въоръжени сили започнаха редовно да нанасят удари по военни цели на бунтовниците в различни провинции на Йемен.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Хусите удариха втори път за ден американския самолетоносач Дуайт Айзенхауер ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!