НАТО: Хакерска атака може да задейства член 5 за колективен военен отговор

Aдмирал Роб Бауер, снимка: X/Twitter

Автор:Обективно

Мащабна хакерска атака, спонсорирана от държава, срещу член на НАТО може да задейства клаузата за колективна отбрана на блока по член 5 и да доведе до военен отговор, заяви председателят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер.

Той потвърди готовността на блока да реагира военно – дори на хакерска атака – по време на конференция по сигурността, организирана от Международния институт за стратегически изследвания в Сингапур.

„В НАТО се съгласихме, всички съюзници, че по принцип кибератака може да бъде началото на процедура по член 5. Така че това не е само за физическа атака, но и кибератака може да бъде в основата на дебат по член 5 и, разбира се, да доведе до последващи процедури“, каза Бауер.

Колективният отговор на кибератака обаче може да бъде обект на различни несигурности, призна той. За разлика от случая с физическа атака, може да е трудно да се определи кой точно стои зад нея или дали е замесен актьор на държавно ниво.

„Трябва да припишете атаката на някого, искам да кажа, ако не знаете кой ви е нападнал, е много трудно да обявите война – на кого?“, каза той.

Потенциална кибератака, дори ако се докаже, че е спонсорирана от държава, също трябва да бъде достатъчно разрушителна, за да оправдае военен отговор, предположи Бауер.

„Трябва да погледнете колко разрушителна е за едно общество, защото това е атака срещу нашето информационно пространство, така да се каже. Ако това означава, че основните критични услуги за нашите общества са застрашени по такъв начин, че обществата не са в състояние да функционират, тогава се доближавате до точката, в която ще действате по начин, който е близо до действие при физическа атака „, обясни той.

Точните условия за задействане на клаузата за колективна отбрана заради дигитален удар обаче остават размити и никога не са били изяснени подробно. Клаузата за колективна отбрана е била използвана от блока само веднъж след атентатите от 11 септември в САЩ.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: НАТО: Хакерска атака може да задейства член 5 за колективен военен отговор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!