Украйна: Най-голямата ни водноелектрическа централа "Днепрогес" е в критично състояние

Glasove.com

Днепърската ВЕЦ, която е най-голямата водноелектрическа централа в Украйна, е в критично състояние след експлозиите в контролирания от Киев град Запорожие. Това съобщи ръководителят на областната администрация, подчинена на украинските власти, Иван Федоров.

"В момента "Днепрогес" е в критично състояние", каза той в ефира на телевизионния канал "Рада".

"Дори не говорим за производството на електроенергия", добави Федоров.

По думите му в момента движението по язовира от левия към десния бряг на Днепър е напълно блокирано и за възобновяването му ще са необходими консултации със специалисти. "Що се отнася до възобновяването на движението през язовирната стена на Днепър, за съжаление, по начина, по който искахме да го направим за няколко часа, това не беше възможно. И в момента ще се консултираме допълнително със специалисти, инженери, проектанти", добави той.

Язовир "Днепрогрес" се намира в контролирания от Киев град Запорожие и се състои от две станции - ВЕЦ-1 и ВЕЦ-2. Тя е най-голямата водноелектрическа централа в Украйна.

През нощта на 1 юни бяха регистрирани експлозии в град Запорожие. "Укрхидроенерго" съобщи за щети по двете ВЕЦ, като отбеляза, че "оборудването е получило критични повреди". Местоположението на ВЕЦ-овете обаче не беше уточнено.

Източник: ТАСС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украйна: Най-голямата ни водноелектрическа централа "Днепрогес" е в критично състояние | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!