Край на тарикатлъка болнични за ваканция

Стандарт

Социалното министерство с програма за връщане на българите от чужбина

В Германия призоваха за мобилизация на 900 000 резервисти

В държавния "Терем" започват призводство на дронове камикадзе

Орбан: Няма да позволим децата ни да бъдат откарани във вагони на украинския фронт

* "Стандарт" направи най-мащабната дискусия за оцеляването на нацията

* Социалното министерство с програма за връщане на българите от чужбина

Край на тарикатлъка да се вземат безконтролно болнични, за да се ходи на ваканция в Гърция, поиска зам.-председателят на КРИБ проф. д.т.н. Николай Вълканов, председател на СД на "Минстрой Холдинг" АД, по време на националната дискусия "Демографското бъдеще на България - инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал", организирана от "Стандарт". Според проф. Вълканов една от основните причини за демографската криза е сивият сектор, а решението е той да се криминализира.

За първи път "Стандарт" събра на една маса министрите на труда и социалната политика Ивайло Иванов, на икономиката - Петко Николов, на здравеопазването - д-р Галя Кондева, зам.-министри и депутати с представители на бизнеса, БАН, университетите, местната власт и неправителствените организации, за да предложат пакет от мерки за преодоляване на демографската криза. В най-мащабната дискусия по проблема на проблемите участваха и представители на политическите сили с шанс да влязат в 50-ото НС. Румен Гълъбинов (ГЕРБ), Деян Николов ("Възраждане), Калоян Методиев (БСП) и Гроздан Караджов (ИТН) се обединиха около каузата демографското бъдеще на България да стане стратегически държавен приоритет.

Четири стъпки за демографско развитие предложи издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, която бе модератор на дискусията. Първата е да се обобщят резултатите от досегашните форуми на гражданското общество. Втората е да се групират мерките и приоритетите на властта по отношение на демографския проблем, по които се работи в момента. Трета е да се съберат приоритетите на политиците, които ще решават съдбата на България след 9 юни в новото Народно събрание. А четвъртата - внасяне на всички предложения в 50-ото НС и в Министерски съвет.  Негативните тенденции за демографската криза се отразяват на всички държави. Затова благодаря за дискусията на "Стандарт", която цели не само поставянето на проблема, но и възможностите за неговото решаване, заяви социалният министър Ивайло Иванов. Само с комплексни мерки можем да превърнем България в място, което да спре демографската криза, категоричен бе той. Основната цел на нашата стратегия е насочена към ограничаване на намалението на населението. На политическо ниво има разбиране за общи действия. Всички знаем, че каквито и мерки да изпълняваме, е невъзможно сами да се справим, каза още Иванов. Страната ни ще разчита на сътрудничество с ЕК за разработване на комплексни програми. Подкрепата от Брюксел ще стартира до края на годината. 

Ще мотивираме живеещите в чужбина български граждани да се приберат у дома, като ще им предложим пакети от стимулиращи мерки, заяви социалният министър. Важно е да изследваме причините за демографската катастрофа, каза проф. Николай Вълканов и изтъкна, че в дъното на проблема е сивият сектор. Голяма част от българите работят за ниска заплата, без осигуровки и в други нарушения на законодателството. Докато не се справим със сивата икономика, а тя е многомилиардна, нищо няма да се случи и в сферата на демографското развитие, предупреди Вълканов. И предложи решение - криминализиране на сивия сектор.

Зам.-председателят на КРИБ посочи, че е необходимо приоритет на законодателите, на държавата и на работодателите да стане това да се дадат добри заплати и да се осигуряват работещите на нормални суми, за да може да има пари за пенсии. До момента това не се прави и затова работната ръка непрекъснато изтича от България.
Младите хора в чужбина питат само това - каква заплата ще получават и как ще бъдат осигурявани, отчете зам.-председателят на КРИБ. Според него бизнесът в България е в изключително добра форма, особено що се отнася до промишлеността, която прави огромни печалби. Но малко от спечеленото стига до работниците. Все пак проф. Вълканов се похвали с положението в минната индустрия, където заплатите са от най-високите.
Друг голям проблем за бизнеса са безконтролните болнични без причина, които обезкръвяват социалноосигурителната система. Хора масово си вземат петък и понеделник като болнични и отиват на дълъг уикенд в Гърция, възмути се проф. Вълканов. Като мярка за преодоляване на демографските проблеми той посочи и необходимостта от социализиране и връщането на пазара на труда на ромското население.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Край на тарикатлъка болнични за ваканция - ДА! На българската икономика — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!