В Русия се появиха мобилни убежища за защита при ядрен взрив

Блоково-модулно убежище за гражданска отбрана "КУБ-М", снимка: ВНИИ

НАТО разполага с цели 5% от системите за ПВО, нужни за защита на България и източния фланг

Автор:Обективно

Русия подготвя „мобилни модулни убежища за защита на населението от въздействието на всички видове съвременни оръжия, включително ядрени оръжия“.

„Създаването на съоръжения за гражданска отбрана се извършва чрез изграждане на съоръжения с помощта на напълно сглобяеми конструкции и конструкции, включително блоково-модулен тип или други материали“, се казва в документ, публикуван на правителствения информационен портал, съобщи „Комерсант“.

„КУБ-М осигурява защита за 48 часа от въздушна ударна вълна и светлинно излъчване от ядрен взрив; проникваща радиация и радиоактивно замърсяване на района; фугасно и осколково действие на конвенционалните оръжия; падащи отломки от строителни конструкции; опасни химикали; пожари“, според прессъобщение на Всеруския изследователски институт за извънредни ситуации, автор на проекта.

Базовата конфигурация „КУБ-М“ побира 54 души и техническо звено. Капацитетът на заслона може да бъде увеличен с допълнителни модули. При необходимост ядреното убежище може да бъде транспортирано по шосе или железопътен транспорт до ново място. Производството, транспортирането и монтажа на КУБ-М е половината от разходите за изграждане на постоянно бомбоубежище. Освен това производството и монтажът му отнема само три месеца.

На 17 декември Русия завърши изграждането на последната станция от Международната система за наблюдение на ядрените опити съгласно Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Станцията в Южно-Сахалинск стана последната от 32 руски съоръжения по договора, чиято ратификация беше оттеглена от Москва миналата есен.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: В Русия се появиха мобилни убежища за защита при ядрен взрив

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!