Русия порази енергийни обекти в 5 области на Украйна и военно летище, подготвяно за база на Ф-16

В ранните часове на 1 юни руските сили нанесоха масиран удар срещу енергийни съоръжения, разположени в пет региона на Украйна, съобщава УНИАН. Атакувани са обекти в Ивано-Франковска, Днепропетровска, Кировоградска, Донецка и Запорожка област.

Това написа във Facebook министърът на енергетиката Герман Галушченко. "Последствията се изясняват. Енергетиците вече работят по отстраняването им", подчерта Герман Галушченко.

"Украинская правда" съобщи, че тази сутрин е прекратено движение по водноелектрическата станция "Днепър". Председателят на Запорожката областна държавна администрация Иван Федоров публикува съобщението на Патрулната полиция в Telegram. Обходът се извършва през сводестия мост на остров Хортица, а също и през Новите мостове и район Хортицки.

Ръководителят на държавната администрация на Кировоградска област Андрей Райкович написа в Telegram, че тази сутрин руските сили са атакували Кировоградска област с ракети и е бил ударен обект от енергийната инфраструктура.

"По предварителни данни - няма пострадали. Всички съответни служби вече работят", сподели той.

Сутринта на 1 юни стана известно, че руснаците са ударили украинската територия с ракети от стратегически бомбардировачи Ту-95МС. Беше съобщено, че са чути експлозии, по-специално в Запорожие и Виница. Военновъздушните сили на Украйна съобщиха за излитането на шест стратегически бомбардировача Ту-95МС, които около 3 ч. тази нощ са извършили пускови маневри. Ракетите са пристигнали около 4.30 откъм Закарпатието. Въздушната тревога продължи до 5.30 часа.

Руските медии съобщават, че са нанесени удари по военно летище близо до град Стрий в Лвовска област. Единият от тях е ударил летището и разположената на него авиобаза "Стрий", която ВСУ е подготвяла за приемане на изтребители Ф-16 на НАТО.

Поразени са и складовете на бившия инженерен батальон. Според информатори там е имало много силен взрив.

Друга цел е бил завод за ремонт на вагони. Има информация, че на негова територия е базирана западна военна техника.

Освен това ракети са поразили Лвовския радиотехнически батальон на бригадата за противовъздушна отбрана, разположен в близост до летището.

Преди два дни руските сили нанесоха най-малко пет удара по Староконстантинов в Хмелницкия район, където се намира и военно летище, което трябва да стане база за Ф-16. Там един от ударите е попаднал в сводест навес, където украинските военни крият самолети и техните боеприпаси.

Източници: news.bg, РИА Новоси

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия порази енергийни обекти в 5 области на Украйна и военно летище, подготвяно за база на Ф-16 | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!