Не е за вярване, но в Африка има източник на „невидимо злато“ на стойност 24 милиарда долара

kaldata.com

Най-голямата концентрация на злато на Земята се намира в Южна Африка, в планинската верига Витватерсранд. Хората извличат ценния метал от XIX век насам, а днес там има десетки мини. През цялото това време миньорите са извлекли от тях около 50 000 тона злато, което е около 40% от цялото добито злато на планетата. Най-дълбоката мина, Мпоненг, е на дълбочина почти 4000 метра и работниците са принудени да работят при 50-градусова жега. Дори в най-голямата мина в света няма ограничение на златните запаси, така че в един момент те ще бъдат изчерпани. След това хората ще трябва да търсят други източници на ценния ресурс. Според един от африканските металурзи няма да отнеме много време да го намерят, защото в планинската верига Витватерсранд може да е скрито „невидимо злато“ на стойност 24 млрд. долара.

Ако запасите от злато се изчерпят, учените могат да го намерят другаде

Най-голямото находище на злато в света

Планинският масив Витватерсранд се е образувал преди около 2,9 милиарда години. Хората от незапомнени времена са знаели, че в района има много злато. Но доказателство за това е намерено едва през 1886 г. Няколко години след първите разкопки към находището се стичат стотици търсачи на богатство. Златната треска продължила много години и хората били толкова много, че в крайна сметка в близост до планинската система се е оформил град Йоханесбург. Днес той е най-големият град в Южна Африка с население от над 4 милиона души.

Град Йоханесбург през 90-те години на ХХ век

Някога това място е било дъно на древно море. В продължение на милиарди години седиментите са се съединили и са образували злато. Според геолозите обширният басейн Витватерсранд съдържа повече злато от всяка друга част на света.

Най-дълбоката златна мина в света се намира във Витватерсранд. Тя се нарича Мпоненг и е дълбока повече от 4 километра. Миньорите, които добиват ценния метал, трябва да работят при много тежки условия.

Какво е съоръжението за съхраняване на страничните продукти

Търсенето на злато винаги е много голямо, така че добивът на този ресурс никога не спира. Поради тази причина повечето скали с висока концентрация на злато вече са обработени, така че миньорите трябва да пробиват все по-дълбоко в земята. И това е така, въпреки че вече са достигнали дълбочина от 4000 метра, а работата в такива условия е истинско мъчение.

Ето от тези съоръжения от височина на птичи полет

Добивът на злато оставя огромно количество отпадъци, кото остават сле добива. Това са основно смеси от вода и рудни остатъци, които се изолират, за да се предпази околната среда от замърсяване – те могат да съдържат токсични вещества. В тези съоръжения има и малки концентрации на злато, но никой не го извлича, защото не е рентабилно.

Какво всъщност е това „невидимо злато“

Неотдавна металургът Стив Чингвару от Зимбабве проведе научно изследване и установи, че поради изчерпването на запасите от руда с висока концентрация на злато обработката на тези съоръжения с остатъци от руда може да се превърне в доходоносен бизнес. Неговите изчисления показват, че в минните отпадъци може да има 460 тона „невидимо злато“. Общата стойност на скрития ресурс може да достигне 24 милиарда долара. Терминът „невидимо злато“ се отнася до частиците злато, които се намират в рудата под формата на малки прашинки или атоми, които не се виждат с просто око и често не могат да бъдат открити с помощта на стандартни методи.

Може би един ден човечеството ще трябва да се заеме с добива на „невидимото злато“

Авторът на тази научна работа смята, че третирането на тези съоръжения може също така да предпази околната среда от замърсяване. Факт е, че настоящите системи за съхранение на отпадъци са неефективни и вредят на природата. Например, те отделят сярна киселина, която, попадайки в подпочвените води, се активира и образува най-различни други токсични вещества. Ето защо изследователите стигат до заключението, че в извличането на „невидимото злато“ има както икономически, така и екологичен потенциал.

Изследователят вече е разговарял с експерти в областта на добива на злато. Той е установил, че добивът на злато от тези съоръжения е много по-скъп, отколкото намирането на благородния метал в конвенционална руда с по-висока концентрация на злато. Въпреки това, ако технологията бъде разгърната, начинанието наистина може да стане печелившо. Но дали минните компании ще се заемат с това в близко бъдеще, не е известно.

Търсенето на злато става все по-трудно, но преди време дори един обикновен човек е можел да намери самородно злато. Днес нещата са коренно променени.

Златото на глупака

Но в някои случаи щастливците се радват напразно, защото в света има няколко минерала, които много приличат на златото, но не притежават нито едно от ценните му свойства.

Един от минералите, наподобяващи благородния метал, е пиритът, който е известен още като „златото на глупака“. Дори за огромно парче пирит днес никой няма да даде добри пари. Но учените считат, че в бъдеще този измамен минерал може да придобие по-голяма стойност, защото в някои проби е открит литий. Това е металът, който играе огромна роля в съвременния свят и е много важен за бъдещето на човечеството.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Не е за вярване, но в Африка има източник на „невидимо злато“ на стойност 24 милиарда долара - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!