Дъщерята на Зуека шокира с това разкритие за баща си

Девина, която завърши режисура в Лондон, но от три години живее в родината си, не се поколеба да разкрие това пред всички

Автор: БЛИЦ

"Не харесвам наивизма в живописта. А така рисува баща ми." Това казва Девина Василева, първородната щерка на Васил Василев-Зуека и режисьорката Нина Димитрова, а думите й със сигурност изненадват мнозина, вероятно най-вече татко й.

Девина завърши режисура в Лондон, но от три години предпочита да живее и твори в родината. Наследницата на актьора живописец, преселил се в Испания с втората си съпруга, добави, че няма да присъства на първата самостоятелна изложба на баща си в Мадрид.

"По това време ще съм на кинофестивала в Сараево, на който е селектиран и моят филм "И в здраве, и в болест". За мен това е важно събитие. Но разбира се, баща ми ме покани. Ние много често се чуваме по телефона", сподели Девина.

По думите на младата режисьорка, която също рисува, предпочитанията й са към по-сложни и интелектуални техники. 

"От художниците наивисти правя изключение само за Лика Янко", безкомпромисна е дъщерята на Зуека.



Въпреки различията във вкусовете си Зуека всеки път, когато може, подчертава колко талантлива е дъщеря му. Той смята, че щерка му "има картини, които са по-добри от моите". Самата Девина е много по-взискателна към себе си.

"Знам какво казва баща ми, но все пак това е негово субективно мнение", самокритична е младата режисьорка. И разкрива още, че Зуека е бил абсолютно самоук, пише "България днес".

"Майка ми беше много изненадана, че е започнал да рисува. Но нали е учил куклено майсторство, там са рисували", добавя още щерката на режисьора художник. И признава също, че и тя не е получила художествено образование.

Нейни картини наскоро станаха част от общата експозиция на актьори художници в известна столична галерия, става ясно още от изданието.

Напоследък Девина Василева е променила и мнението си за родните телевизии на по-добро. Не скрива, че с готовност ще откликне на покана да снима сериал. "Но голямата ми мечта е да правя кино", казва тя.

Наследницата на бившата артдвойка вече участва във филм, но като актриса. Тя изпълни малка, но запомняща се роля в "София вкъщи". "И баща ми, и майка ми харесаха играта ми", казва Девина.

Щерката на Зуека смята, че днес вече е много трудно да имаш "номадската свобода" да правиш изкуство из цялата страна, каквато навремето са имали известните й родители.

"Докато съм била много малка, са ме оставяли при баба. Но след това винаги съм пътувала с тях, катунджийско дете съм. Но това е истинският театър, който няма определена база, който носи духа на номадите в себе си. От 5-годишна съм пътувала с тях на всеки континент с двете им постановки - "Шинел" и "Каквото направи дядо, все е хубаво", разказва младата режисьорка./show.blitz.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Дъщерята на Зуека шокира с това разкритие за баща си

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!