Новата технология на Porsche прави възможно масово производство на гориво от въздух

Ако Porsche успее да усъвършенства тази технология, масовото производство на синтетично гориво ще стане реалност

Радослав Славчев
Автор във Fakti.bg

Porsche патентова нова технология за улавяне на въглероден диоксид от въздуха, потвърждавайки ангажимента си към разработването на синтетични горива и запазването на двигателите с вътрешно горене.

Технологията позволява въглеродният диоксид да бъде уловен от атмосферата и синтезиран с водород, създавайки "синтетично гориво", което е подобно на "традиционния" бензин, но го прави въглеродно неутрален.

До момента има правени опити в тази насока, но проблемът със съществуващите системи за улавяне на въглерод е тяхната ресурсоемкост и ниска концентрация на въглероден диоксид във въздуха.

Технологията на Porsche решава тези проблеми, като намалява консумацията на вода в процеса. Той рециклира влагата от пречистения въздух, което намалява нуждата от външни източници на вода и прави процеса по-ефективен.

Ако Porsche успее да усъвършенства тази технология, масовото производство на синтетично гориво ще стане реалност, което ще доведе до по-ниски разходи за крайния потребител.

Тази стъпка показва, че автомобилният производител не чака външна помощ, а работи активно върху решаването на екологичните проблеми и осигуряването на бъдеще за двигателите с вътрешно горене.

По този начин Porsche не само допринася за намаляване на въглеродните емисии, но също така предлага потенциално революционно решение за автомобилната индустрия, защото, както е вижда, електрификацията започна да буксува.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Новата технология на Porsche прави възможно масово производство на гориво от въздух ᐉ Новини от Fakti.bg - Технологии | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!