Reuters: Призоваха Русия да използва „демонстрационна ядрена експлозия“, за да сплаши Запада

INTRIGI.BG

Високопоставен член на руски мозъчен тръст, чиито идеи понякога се превръщат в правителствена политика, предложи Москва да обмисли „демонстрационна“ ядрена експлозия, за да сплаши Запада и да го принуди да откаже Украйна да използва оръжията си срещу цели в Русия, пише Reuters. Предложението на Дмитрий Суслов, член на Московския съвет за външна и отбранителна политика, дойде ден след като президентът Владимир Путин предупреди Запада, че членовете на НАТО в Европа си играят с огъня, предлагайки Киев да използва западни оръжия, за да атакува цели на територията на Русия, които според него биха могли да предизвикат „глобален конфликт“.

Украйна заяви, че трябва да може да насочва руски сили и военни цели в Русия със западни ракети с голям обсег, за да се защити и да предотврати въздушни, ракетни и атаки с дронове, позиция, която намери известна подкрепа сред някои западни страни, но не и във Вашингтон.

Русия, която има най-големия ядрен арсенал в света, предупреди, че ще счита подобна стъпка за сериозна ескалация, която би въвлякла НАТО и страните, участващи в пряк конфликт с Москва, във война, увеличавайки риска от ядрена война.

Суслов, член на Съвета по външна и отбранителна политика, мозъчен тръст, който Путин хвали и чиито идеи според него властите понякога приемат, каза, че Русия трябва да действа, за да разубеди Запада да пресече червената линия.

„За да потвърдим сериозността на намеренията на Русия и да убедим нашите опоненти в готовността на Москва за ескалация, си струва да помислим за демонстративен (т.е. небоен) ядрен взрив“, пише Суслов в бизнес списанието „Профил“.

„Политическият и психологическият ефект от ядрения гъбен облак, който ще бъде показан на живо по всеки телевизионен канал по света, се надяваме, че ще напомни на западните политици за единственото нещо, което е предотвратило войните между великите сили от 1945 г. насам, каквито са сега до голяма степен забравени – страхът от ядрена война“.

Суслов е последният руски експерт по сигурността и депутат, който твърди, че Москва трябва да проведе ядрен опит като възпиращ фактор по време на войната в Украйна, подхранвайки страховете сред западните експерти по сигурността, че Русия наистина може да го направи.

Подобен ход, ако се случи, може да започне нова ера на широкомащабни ядрени опити.

Няма незабавен коментар по предложението на Суслов от Кремъл, откъдето вече беше казано, че ядрената политика на Русия остава непроменена, но по-рано този месец нареждането на тактически ядрени учения сигнализира за недоволство от агресивната западна реторика за въоръжаването на Киев.

Суслов предложи Русия също да започне стратегически ядрени учения, да предупреди всяка страна, чиито оръжия Киев използва, за да атакува Русия, че Москва си запазва правото да насочва цели навсякъде по света и да предупреди, че може да използва ядрени оръжия, ако тази страна след това отвърне конвенционално.

През ноември Путин подписа закон, оттеглящ ратификацията на договора за глобална забрана на ядрени опити, ход, който според него има за цел да приведе Русия в съответствие със Съединените щати, които подписаха, но никога не ратифицираха договора. Руските дипломати казаха тогава, че Русия, която не е извършила постсъветски ядрен опит, няма да възобнови това, освен ако Вашингтон не го направи.

Съветският съюз за последно тества ядрено оръжие през 1990 г., а Съединените щати – през 1992 г. Само Северна Корея е провела тест, включващ ядрена експлозия през този век.

Русия предупреди Великобритания този месец, че може да атакува британски военни инсталации и оборудване както в Украйна, така и на други места, ако британските оръжия бъдат използвани от Украйна – с благословията на Лондон – за атака на руска територия. Предупреждението беше отправено, след като британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Киев има право да използва британски оръжия, за да атакува цели в Русия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Reuters: Призоваха Русия да използва "демонстрационна ядрена експлозия", за да сплаши Запада - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!