Лавров: НАТО ни дава сигнали за употреба на ядрено оръжие. Те са готови да използват всичко в Украйна. Ще им помогнем да се вразумят

Glasove.com

Снабдяването на режима в Киев със все по-мощни и разрушителни видове оръжия показва, че Западът не е заинтересован от прекратяването на конфликта. Американските изтребители F-16 няма да променят ситуацията. Тези самолети ще бъдат унищожени, както всички други видове оръжия, доставени от страните от НАТО на Украйна. В същото време е важно да се отбележи, че изтребителите F-16 отдавна се използват по-скоро като превозно средство в така наречените съвместни ядрени мисии на НАТО. Следователно можем да разглеждаме решението за доставка на тези системи на режима в Киев само като преднамерен сигнал от страна на НАТО за употреба на ядрени оръжия. Те се опитват да ни кажат, че САЩ и НАТО са готови да използват буквално всичко в Украйна. Надяваме се, че съвместните тактически учения, които Русия и Беларус провеждат в момента, за прилагане на нестратегически ядрени оръжия, ще помогнат на нашите противници да се вразумят и ще им напомнят за катастрофалните последици от по-нататъшното засилване на ядреното напрежение. Това казва в интервю за „Россия Сегодня“ Сергей Лавров, външен министър на Русия.

- Американските ракети могат ефективно да достигат стратегически обекти в Русия, включително нейни ядрени съоръжения, особено ако САЩ разположат ракети със среден и по-малък обсег в Европа и в Азиатско-Тихоокеанския регион, откъдето могат да съкратят полетното време на ракетите.  При такава ситуация какви стъпки може да предприеме Москва по отношение на ядреното възпиране? Задоволителен ли е отговорът „око за око“?

- Напълно сте прав. Наистина, разполагането на наземни ракети със среден и по-малък обсег (IRBM) от страна на САЩ в тези региони би представлявало значително предизвикателство за сигурността на Русия. Между другото, тази тревога се споделя от мнозина. При последното посещение на президента Владимир Путин в Китай двамата лидери направиха съвместно изявление, в което заявяват, че с подобни действия САЩ предизвикват дестабилизиращ ефект и представляват пряка заплаха не само за Русия, но и за Китай. Постигнахме консенсус да работим по-тясно с нашите китайски партньори, за да противодействаме на безотговорното поведение на Вашингтон. Техните действия подкопават международната стабилност.

Няма да се поколебаем да отговорим, ако американците изпълнят плановете си за разполагане на наземни ракети. По-точно Русия няма да има друг избор, освен да прекрати самоналожените си ограничения, при условие, че Съединените щати се оттеглиха от Договора за ликвидаране на ракетите със среден обсег на действие (бел. ред. споразумение между САЩ и СССР, подписано през 1987-ма). Може също да обмислим допълнителни стъпки за укрепване на нашето ядрено възпиране. В края на краищата американските ракети с предно базиране биха могли да достигат местонахождението на нашите командни пунктове и ядрени съоръжения. Решението по тези въпроси зависи от президента на Руската федерация.

- Обмисляла ли е Русия възможността да засили съвместните военни учения с Китай като възможен отговор на това, което САЩ правят в Азиатско-тихоокеанския регион?

- Установихме високо ниво на взаимно доверие с Китай, което служи като основа за военно сътрудничество. Работейки заедно, Русия и Китай се стремят да укрепят международната сигурност в съответствие с международните норми.

Този ангажимент за съгласуване на нашите усилия обаче не е насочен към трети държави. Заедно с нашите китайски приятели сме принудени да вземем предвид негативните военно-политически тенденции в Азиатско-тихоокеанския регион и да предприемем действия за смекчаване на неблагоприятните им последици.

Както Русия, така и Китай признават важността от укрепване на взаимното сътрудничество в областта на отбраната, както на двустранна основа, така и в многостранни рамки, и съвместното изявление на двамата лидери представи тази визия. За да съм точен, това включва провеждане на широкомащабни съвместни учения и военно обучение, патрулиране по море и въздух и засилване на съвместните ни способности за реагиране.

- Има ли сили в Украйна, с които Русия би могла да потърси мирно решение, след като мандатът на Владимир Зеленски официално изтече? Има ли разбиране за това кога ще приключи специалната военна операция?

- Сегашната управляваща партия в Киев е партията на войната и тяхната заявена цел е да победят Русия на бойното поле. Не можем да си представим мирни преговори при това положение. Освен това на 30 септември 2022 г. в Украйна беше приет закон, който забранява преговори с руското ръководство.

По отношение на правния статут на Владимир Зеленски след 20 май, когато изтече мандатът му на президент на Украйна, президентът Владимир Путин ясно изрази нашата позиция на пресконференция в Минск на 24 май.

Дано рано или късно в Украйна се появят политически сили, загрижени за интересите на украинския народ. Но засега единствената ни възможност е да продължим специалната военна операция, докато постигнем целите й.

- Възможно ли е да се ускори процесът на политическо споразумение с Украйна?

- Теоретично да, би могло. Необходимите условия са Западът да спре да изпраща оръжия на Украйна и Киев да прекрати военните действия. Колкото по-скоро се случи това, толкова по-бързо може да започне процесът на политическо уреждане.

Многократно сме казвали, включително на най-високо ниво, че Русия остава отворена за преговори. На всички обаче трябва да е ясно, че единствената опция, която ни интересува, е траен мир, не временно прекратяване на огъня. Безсмислено е да се дава пауза на противника, която той ще използва, за да се прегрупира и превъоръжи. Преговорите трябва да се основават на принципа на неделимата сигурност и на текущите реалности.

- Има ли смисъл Русия да продължи да си сътрудничи с ОССЕ в светлината на нейната проукраинска позиция?

- Няма спор, ОССЕ се намира в дълбока криза. Това се дължи на факта, че Западът потъпка принципите, върху които е изградена организацията. Пълната „украинизация” на нейния дневен ред на практика занули дейността на организацията в традиционните й области, а именно военно-политически, икономически, екологични и хуманитарни въпроси.

Изглежда, че единствената причина за продължаването на членството на Русия в ОССЕ е възможността директно да съобщим позицията си по актуалните въпроси на останалите 56 страни-членки, включително онези западни страни, които преустановиха диалога с нас в други формати. Освен това правилото за консенсус на ОССЕ ни позволява да блокираме инициативи на недружелюбни страни, които не са в съответствие с интересите на Русия.

- Твърди се, че Украйна скоро ще има изтребители F-16, доставени от някои страни от НАТО. Руското външно министерство посочи, че Москва ще разглежда тези самолети като потенциални носители на ядрени оръжия. Каква ще бъде нашата реакция, когато самолети от този тип бъдат интегрирани във въоръжените сили на Украйна?

- Снабдяването на режима в Киев със все по-мощни и разрушителни видове оръжия показва, че Западът не е заинтересован от прекратяването на конфликта.

Американските изтребители F-16 няма да променят ситуацията. Тези самолети ще бъдат унищожени, както всички други видове оръжия, доставени от страните от НАТО на Украйна.

В същото време е важно да се отбележи, че изтребителите F-16 отдавна се използват по-скоро като превозно средство в така наречените съвместни ядрени мисии на НАТО. Следователно можем да разглеждаме решението за доставка на тези системи на режима в Киев само като преднамерен сигнал от страна на НАТО за употреба на ядрени оръжия. Те се опитват да ни кажат, че САЩ и НАТО са готови да използват буквално всичко в Украйна.

Надяваме се, че съвместните тактически учения, които Русия и Беларус провеждат в момента, за прилагане на нестратегически ядрени оръжия, ще помогнат на нашите противници да се вразумят и ще им напомнят за катастрофалните последици от по-нататъшното засилване на ядреното напрежение.

- Как оценявате изявлението на Вашингтон относно възможността за спиране на доставките на определени оръжия за Тел Авив в светлината на израелската операция в Рафах? Защо САЩ не реагираха по подобен начин след обстрела на руски градове от въоръжените сили на Украйна?

- Нашият опит с американците е показал, че на изявленията на САЩ не бива да се вярва. Дълго искахме да им вярваме; опитахме се да преговаряме и сключвахме споразумения с тях. По-късно обаче се оказа, че Вашингтон никога няма да изпълни обещанията си, включително онези, които действително са подписали на хартия или тези, запечатани в резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Американците продължават да декларират своята ангажираност към справедливо решение на палестинския проблем, но в същото време щедро наливат масло във въоръжената конфронтация. В продължение на шест месеца Вашингтон блокира решението на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня, давайки зелена светлина за опустошаване на Ивицата Газа. Когато обаче американците трябваше да се въздържат от гласуване през март и Съветът за сигурност най-накрая одобри резолюция, призоваваща за прекратяване на военните действия, представителят на САЩ заяви без сянка на смущение, че документът не е обвързващ.

Съобщението на Вашингтон, че спира доставките на боеприпаси за Израел, е ограничено до конкретен вид боеприпаси, авиационни бомби, при това само една партида от „краткосрочната помощ за сигурността“. Няколко дни по-късно Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект за премахване на „паузата“ в доставките на оръжия за Израел. Ако законопроектът, предложен от републиканците, мине в Сената, това няма да позволи на Белия дом да откаже военна помощ за Тел Авив.

Що се отнася до втората част от въпроса Ви, отговорът е съвсем очевиден. Русия е посочена като непосредствена заплаха в Стратегията за национална сигурност на САЩ. САЩ и НАТО открито заявяват, че целта им е да нанесат „стратегическо поражение” на страната ни. В този контекст съдбата на цивилното население в руските градове не представлява интерес за Белия дом, който се превърна в съучастник в престъпленията на киевския режим.

- Президентът на Китай, Си Дзинпин, заяви, че Пекин ще подкрепи мирна конференция, призната от Русия и Украйна. Каква е позицията на Москва относно подхода на Пекин към украинската криза? Ще подкрепи ли Москва потенциалното предложение на Пекин за провеждане на мирна конференция за Украйна? Какви въпроси трябва да обсъждат участниците в него?

- Оценяваме конструктивния подход на Пекин към украинската криза. Нашите китайски приятели разбират първопричините и същността на сегашното развитие. През февруари 2023 г. те представиха план за разрешаване на конфликта. През април президентът на Китай Си Дзинпин призова за деескалация, за да се установи мир и да се насърчи стабилността, вместо да се изостря ситуацията. Надяваме се, че Западът и Киев ще си направят правилните изводи.

Що се отнася до идеята за своевременно свикване на международна мирна конференция (която би осигурила равноправното участие на Русия и Украйна, както и обсъждането на всички налични мирни инициативи), ние разглеждаме това като продължаване на усилията на Пекин да създаде благоприятни условия за разрешаване на украинската криза. Споделяме тяхната позиция, че е изключително важно, преди всичко, да се обърне внимание на първопричините за конфликта и да се защитят легитимните интереси на всички страни. След това трябва да работим за последващи споразумения, основани на принципа на еднаква и неделима сигурност. Искам още веднъж да подчертая, че това изисква зачитане на реалностите, които са се оформили в засегнатите райони и отразяват волята на хората, които живеят там. 

Превод за "Гласове": Юлия Семир Ал-Хаким

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Лавров: НАТО ни дава сигнали за употреба на ядрено оръжие. Те са готови да използват всичко в Украйна. Ще им помогнем да се вразумят | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!