И Германия разреши на Киев да използва нейни оръжия в Русия

Glasove.com

След като американският президент Джо Байдън частично отмени забраната за използване на американски оръжия от страна на Украйна за удари на руска територия за защита на град Харков, същото направи и Германия.

Берлин разреши на Украйна да използва германски оръжия срещу военни цели в Русия, за да се защити от атаките на Москва, особено в Харковска област, съобщи говорителят на канцлера Олаф Шолц, цитиран от АФП.

"Украйна има право, гарантирано от международното право, да се защитава от тези нападения. За да направи това, тя може да използва и предоставените за тази цел оръжия", "включително и тези, които сме доставили", каза Щефен Хебестрит.

По-рано днес на брифинг в Одеса германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че Берлин ще обмисли именно тази възможност. Германия, която е най-големият военен поддръжник на Киев след САЩ, е доставила на Украйна купища военно оборудване, включително тежка артилерия и ракетни установки.

Досега Берлин не желаеше да позволи на Украйна да използва германски оръжия за нанасяне на удари по руски цели от страх да не ескалира конфликта.

Но тъй като украинските сили са подложени на все по-голям натиск, украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници за повече оръжия и за по-свободно разполагане на вече доставените.

Въпросът беше на дневен ред по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Германия по-рано през седмицата.

На Киев трябва да бъде позволено да "неутрализира" руските военни бази, използвани за изстрелване на ракети към Украйна, заяви Макрон на 28 май на пресконференция с Шолц.

Впоследствие на 30 май официални лица във Вашингтон посочиха, че президентът Джо Байдън е вдигнал ограниченията върху оръжията, доставяни от САЩ, за да позволи на Киев да поразява цели в Русия в защита на Харковска област.

Източник: dariknews.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: И Германия разреши на Киев да използва нейни оръжия в Русия | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!